DOLNÍCI VZNIKLI JAKO POHROMA

4 března, 2014|Posted in: Dolníci

Nové sdružení Dolníci města Stříbra vzniklo samovolně jako jakákoliv jiná pohroma, jak sami muzikanti s nadsázkou říkají. Prý, když je dlouho klid a bezvětří, tak se vždycky někde něco utrhne a začne frmol.

„Berte to tak, že ve Stříbře téměř zhynul jeden druh zábavy, a to je obyčejná sranda. Byl tu několik let rockový klub, kde se scházela spousta lidí nejrůznějšího věku a všichni chodili za zábavou a živou muzikou. Hlavně to byla malá scéna, kde nikoho nemusíte dlouho hledat a na kapelu si může každý doslova sáhnout. V takových prostorách je vždy nejlepší atmosféra,“ začal vyprávět Radek Urban z kapely Ragulin.

„Poslední dobou to šlo s Rock-Starem jak se říká z kopce a málokdo si uvědomuje, kolik je to práce navíc, pokud to není jediný zdroj příjmu. A tahle činnost v žádném případě nemůže být jediným zdrojem příjmu. Osobně si myslím, že některým lidem se po zániku RockStaru ulevilo,“ popsal dále stříbrský hudebník.

Ne každý je podle jeho slov na tuhle obyčejnou zábavu, která je pro někoho spíše odpudivým kraválem, připraven. „Jak se ale později ukázalo, něco prostě tady začalo chybět, a to pro dost lidí, kteří ještě chtějí trochu žít a radovat se. Pak stačila už jenom ona pověstná jiskra. Uvědomili jsme si, jaký potenciál muzikantů a jiných amatérských uměleckých nadšenců tohle město má a zázemí zde není téměř žádné a také jsme tak zjistili, že si toho nikdo příliš neváží. Slovo dalo slovo a tenhle problém jsme s kamarády šli oznámit na radnici,“ popsal Urban prvopočátky vzniku sdružení Dolníci.

A proč název Dolníci?

„To je právě ta recese. Horníci k městu Stříbru neodmyslitelně patří, a u mnoha občanů se těší velké přízni a vážnosti. My si samozřejmě také vážíme jejich práce a nijak ji nechceme znevažovat nebo zlehčovat. Jak by se ale měla jmenovat parta lidí, kteří žádnou vážnost ke své činnosti nepotřebují a jejich zájmy jsou zcela odlišné,“ zamýšlí se členové sdružení.

„Snad nám to stříbrští horníci někdy odpustí. Pevně věříme, že i mezi nimi je dostatek lidí, kteří náš humor pochopí a nebudou si to brát osobně. Snad se nám někdy podaří spojit síly při nějaké akci. Rozhodně nestojíme proti sobě,“ upozorňují stříbrští muzikanti.

První kroky

Konec léta patřil první prezentaci sdružení, které uspořádalo už tradiční Sraz ubožáků. Ten původně pořádal Martin Rybecký ze skupiny Coward se svými přáteli. „Tentokrát jsme do toho zkusili zatáhnout i děti. Poslední prázdninový víkend si ještě mohly zaskotačit. A tím jsme samozřejmě docílili i toho, že přišli i jejich rodiče, takže návštěvnost byla slušná. V říjnu jsme pak zkusili uspořádat malé hudební běsnění u příležitosti 500 let Dolnického povstání ve Stříbře,“ připomněl organizátor.

Na sociální síti si mohli příznivci vybrat ze stříbrských kapel. Byla tam slavnostně představena pradávná Dolnická kronika. Zahrály kapely Ragulin, Skavare, dále parta čtyř bubeníků předvedla svoji exhibici a nakonec došlo na improvizaci a zahrála „Kapela, kterou svět neviděl“. To jsou muzikanti, kteří spolu nikdy nehrají.

V kulturním domě se na oficiálním představení Dolníků sešla stovka návštěvníků, řada jich byla přespolních, kteří se o akci dozvěděli z deníků. „Zjistili jsme, že se lidé umí dobře bavit, takže, kdo by měl opět zájem vidět naše sdružení v plné kráse a recesi, jakou máme rádi, tak budou mít řadu příležitostí. Vždy včas upřesníme, kdy a kde. Teď nás ale tlačí bota, nutně hledáme prostory pro tyto akce. Mělo by jít o malou scénu, která by pro naše sdružení byla stále dostupná. Doufáme a věříme, že pro naše snažení bude mít pochopení i naše zastupitelstvo a pomůže nám vhodné prostory najít,“ nastínili muzikanti ze sdružení Dolníci.

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/sdruzeni-dolnici-vzniklo-jak-sami-clenove-s-nadsazkou-rikaji-jako-pohroma-201401.html

dolníci