TIP NA VÝLET: STARÁ KNÍŽECÍ HUŤ – ČESKÝ LES

20 května, 2014|Posted in: Příroda

Skupina ze Stříbra spolu s dalšími zájemci z okolí se vydali na víkendový výlet. Cílem byla Stará Knížecí Huť, přesněji Arnoštova leštírna, která byla  vybudovaná po roce 1840 a pojmenovaná po majiteli panství Waldheim Arnoštovi Malovcovi. Leštírna dodávala skleněné tabule také pro výrobu benátských zrcadel a zanikla zrušením v padesátých letech minulého století. V plánu je pokusit se o záchranu alespoň části leštírny včetně soustrojí.

Podzemní část, která obsahuje strojovnu, je prozatím návštěvníkům nepřístupná a nebezpečná!!!

Na trase kolem Huti jsou další zajímavé zastávky, návštěvníci uvidí Huťský rybník, který byl umělým rezervoárem vody pro sklářský provoz a dnes ideálně zapadá do místní krajiny, Anenskou brusírnu (pouze zbytky rozvalin), pokud půjdete dále kolem náhonu (travnatý příkop) – následuje Arnoštova leštírna.

Dobří pozorovatelé si všimnou uměle vybudované tůně pro obojživelníky. Cesta vede také kolem místa, na kterém je velký kříž a tabule upozorňující na 37 obětí války (není vidět z cesty – odbočka vpravo před zaniklá rota PS – dnes prosté a jednoduché ubytovací a sportovní zařízení)

Více se dočtete:

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/objevene-podzemi-lestirny-pripomina-ocelove-mesto-20130812.html

http://m.taggmanager.cz/cs/3134

 http://blog.national-geographic.cz/detail/podzemi-davno-zapomenute-lestirny-pripomina-ocelove-mesto-45565/ 

http://mapy.cz/s/9Lqx

 

 

 

 

 

 

 

Digital image