VÝSTAVA FLAKÓNŮ V MUZEU

28 června, 2014|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

Městské muzeum ve Stříbře hostí nevšední výstavu. Jde o část soukromé sbírky Hany Štollové, která sbírá historické parfémové flakony a toaletní dekorativní sklo. Její sbírka čítá více jak 3 500 kusů a má ji uskladněnou na několika místech.

„Začala jsem sbírat před třinácti lety a sbírka se rychle rozrůstala. Něco dostanu darem, něco nakoupím v různých aukcích. Nejstarší kus se datuje do osmého století před naším letopočtem, jde o flakon se sedícím bohem Sobkem, je zhotoven z materiálu fajáns a byl nalezen v Egyptě – část Sakkara. Fajáns je vlastně porézní keramika, která je pak opatřena glazurou,“ řekla sběratelka Hana Štollová.

Velká část výstavy byla také směrována k Jizerským horám, vše doplňovaly dobové oděvy a všudy přítomná vůně. „Mám zde i vzorky Chanelu č.5, každý může přičichnout. Návštěvníkům se hodně líbí uranitové sklo, ptají, zda není nebezpečné. Věřte mi, není ani trochu, vždyť se z něj dělá i bižuterie. Děkuji pracovníkům muzea za vstřícnost a možnost uspořádání. Věřím, že výstava má svého ducha, neboť každý z nás si určitou vůni vybaví s nějakou svou vzpomínkou,“ dodala autorka výstavy.

Výstava nabízí také skleněnou krásu luxusního skla firmy Halama ze Železného Brodu, která po roce 1990 navázala na rodinou tradici, obnovila výrobu a dnes patří ke špičkám ve výrobě uměleckého skla.Toaletní flakony a další umělecké sklo této značky stojí v komnatách princezen v Jordánsku a Ománu. Zdobí galerie měst jako je Tokio a New York. Jedinečnost tohoto skla se ukrývá v zachování původnosti a v tajemství výroby, které se předává z generace na generaci.

Páteční slavnostní vernisáže se účastnily také Jana Šimková a Iveta Timočková. „Jsou tu obzvláště krásné kousky, líbí se nám uranové sklo, jak září osvícené ultrafialovým světlem. Výstava je celá voňavá, prostě nádhera. Jen si myslíme, že je na škodu to vystavovat jen měsíc, takové věci už nikde neuvidíte, chtělo by to delší expozici,“ řekly návštěvnice. Obě navíc autorku osobně znají. „Paní Hanka je skvělý člověk, a její osobnost se pak odráží ve všem, co dělá, tato výstava je důkazem. Přejeme ji mnoho dalších úspěchů, jako je tento, jak v osobním životě, tak  v tom aktivně sběratelském,“ dodaly Timočková a Šimková.

Paní Štollová přidala poděkování. „Velmi děkuji panu Zbyňkovi Navrátilovi řediteli muzea ve Stříbře za poskytnutí krásných prostor, které mám velmi ráda. Děkuji taktéž všem pracovnicím muzea za jejich pomoc při realizaci výstavy, za jejich trpělivost se mnou a za bezvadnou atmosféru při společné práci,“ řekla autorka výstavy, kterou prý věnuje památce nedávno zesnulého manžela Milana Štolla.

Robert Halama (firma Halama) řekl: „Pro spolupráci na přípravě a účast na výstavě jsem se rozhodl díky velmi  osobnímu přístupu paní Štollové, které mne přesvědčila, svým nasazením a zápalem pro organizaci takovéto akce. Od prvního rozhovoru jsem si byl jist, že bude naše značka v dobrých rukou. Výstava na mne působí velmi důstojně a spojení nádherných prostor muzea ve Stříbře a sběratelských skvostů paní Štollové je jemné a velmi působivé. Je nám potěšením, že může naše, více jak 80-ti letá, rodinná tradice sklářské výroby být prezentována v prostředí výjimečných skleněných skvostů, vůní a módních doplňků věhlasných značek. Jelikož jsou na výstavě prezentovány i unikátní detaily z technologie ruční výroby, exponáty upoutají zájem návštěvníků, a to nejenom ženského pohlaví,“ uvedl pan Halama.

Výstava potrvá do 26. července.

http://www.novinky.cz/vase-zpravy/plzensky-kraj/tachov/2979-25775-historicke-flakony-uvidite-ve-stribre.html

 

DSCN0275

 

DSC_0388 DSC_0410 DSC_0425

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA