SPOLEČENSKÁ MÓDA: SVATBA

31 července, 2014|Posted in: Obecné

RADY A TIPY VĚNOVANÉ SPOLEČENSKÉ MÓDĚ – ČÁST  3.

SVATBA

Než zazní svatební pochod a řeknete své ANO, mělo by tomuto předcházet pár jistých pravidel v oblečení.  Možná si řeknete, že na tom není nic složitého, ale..  Pokud chcete, aby jste opravdu vybočili z řady dnes mnohdy nevkusných svateb a měli krásnou vzpomínku, vězte, že i toto má svůj řád a svá pravidla a těch by jste se měli držet. Takže jdeme provětrat šatníky.

MÓDA PRO NEVĚSTU

PRAVIDLO Č. 1  – je rozhodnutí, JAKÝ STYL SVATBY A KDE PREFERUJETE. Jsou možnosti : venkovní, zámecká, v kostele, na úřadě a budeme se řídit i její velikostí, místem – kde se koná a tím, co všechno hodláte v den svatby podniknout.

PRAVIDLO Č.2  – Další hlavní ZÁSADOU SVATEBNÍCH ŠATŮ ŽENICHA I NEVĚSTY JE LADIT K SOBĚ. Je také velice důležité, aby k sobě nevěsta a ženich ladili, jaksi prostorově – velikostně . Pokud je nevěsta o hodně menší než ženich, měla by si vzít vyšší podpatky a nechat si vytvořit vyšší účes. Opticky prodlužuje také delší kytice a splývavé (ne široké) svatební šaty.  Žena stejně velkého nebo menšího snoubence si může dovolit více se odhalit v horní partii  a vzít si na sebe širší sukni, čímž se bude opticky zmenšovat. Postavu korpulentnějších dam zužuje splývavá dlouhá sukně, drobná, útlá žena si může dovolit sukni širokou.

PRAVIDLO Č.3 – ZDA ŠATY ŠITÉ NA MÍRU, KOUPENÉ, NEBO ZAPŮJČENÉ a stanovte si částku, kterou do nákupu šatů hodláte investovat. Měla bych asi napsat, že v tento den by se nemělo na šatech šetřit a nevěsta by si měla dopřát to o čem snila celý svůj život, ale všichni víme, že skutečnost je jiná. Takže pokud už musíte šetřit, dbejte na vkus.

PRAVIDLO Č.4 – V jednoduchosti je krása. DBÁT NA DETAIL  Pokud si na svatební šaty vyberete zdobenou látku,tím jednodušší by měl být střih. Pokud se vdáváte v zimě, měla by jste uvažovat o šatech s kloboukem, rukavičkami, kožíškem, nebo alespoň kožešinou.

PRAVIDLO Č.5 – BARVA ŠATŮ Podle tradice si smí nevěsta jen jednou za život obléci dlouhé bílé svatební šaty a bílý závoj. Svatební šaty nemusí být nutně bílé, moderní jsou i jemné odstíny modré, růžové či meruňkové. Ke svatebním šatům musí ladit také účes, make-up, ozdoby a doplňky.

PRAVIDLO Č.6 – SVATEBNÍ ZÁVOJ

Svatební závoj se nosí ve třech různých délkách: krátký na ramena, středně dlouhý do půli zad nebo dlouhý až na zem. Může být zdobený stužkou, korálky nebo výšivkou. Svatební závoj dnes není podmínkou, ale jen doplněním vzhledu nevěsty.

PRAVIDLO Č.7  – SVATEBNÍ OBUV

Styl svatební obuvi by měl odpovídat stylu svatebních šatů. Tvar špiček obuvi má být stejný jako tvar dekoltu svatebních šatů, a čím větší je dekolt, tím vyšší podpatky. Aby si nohy na nové boty zvykly, choďte v nich chvíli doma, zkrátka si je prošlápněte.

PRAVIDLO Č.8 – PRÁDLO

Úkolem spodního prádla je skrýt nedostatky a vyzdvihnout přednosti. Pokud jste si vybrala svatební šaty s hlubokým výstřihem, vybírejte si push-up podprsenky. Barva prádla by měla být podobná barvě pokožky, nedoporučuje se však čistě bílá! Hlavní je ale jeho pohodlnost. Přece jen v něm strávíte celý den.

PRAVIDLO Č.9 –  PUNČOCHY

Také barva punčoch by měla ladit s barvou šatů. Noste vždy u sebe jeden pár punčoch navíc, během nošení se mohou snadno roztrhnout a Vy byste se zbytečně stresovala kvůli maličkosti. Nebo vyzkoušejte tzv. punčochy ve spreji. Oblíbenou tradicí je, že ženich nebo svědek během hostiny zbaví nevěstu podvazkového pásu a vydraží jej.

PRAVIDLO Č.10 – ŠPERKY

by neměly zůstat opomenuty a měly by být třešničkou na dortu ve výzdobě nevěsty. Svatební prstýnky jsou korunou celého svatebního obřadu. Obecně platí, že v tento den by neměli mít ženich ani nevěsta na rukou žádný prsten kromě zásnubního nošeného na pravé ruce. Nosí se nejen zlaté a stříbrné šperky, ale i jednoduchá bižuterie, kamínkové náhrdelníky apod.

 

MÓDA PRO ŽENICHA

Zde platí pravidla dle oblečení nevěsty.

Oblek ženicha se řídí svatebními šaty nevěsty a to barevností i stylovostí. Pokud si nevěsta zvolí svatební šaty typu luxusní velké toalety, měl by i ženich sáhnout po zdobeném obleku či fraku. K jednoduchým svatebním šatům je zase lepší vybírat méně výrazný klasický oblek. Nosí se tedy nejen obleky, ale i fraky či žakety.

Zakázanou barvou vážení je černá (přípustná pouze u fraku) – je smuteční, pozor na ni.

Svatební oblek

Jednořadý nebo dvouřadý oblek je nejpoužívanějším svatebním oděvem ženicha. Sako i kalhoty musí být stejné barvy, oblek vždy zapnutý. Čím dál tím oblíbenější je bílý či béžový oblek se světlou obuví. Do klopy saka nezapomeňte vsunout kapesníček a na okraj saka připevnit myrtu.

Košile i kravata smí být různobarevná. Elegantní a moderní je také askot – pánská šálka místo kravaty.

Svatební obuv ženicha by měla odpovídat barvě kalhot.

ROLE A MÓDA OSTATNÍCH

Pravidlo č.1 nemít honosnější šaty než nevěsta.A toto platí i v případě, že s nevěstou nejste zrovna zadobře :O)

Pravidlo č.2 nevhodné jsou pro Vás šaty světlé a strhávání pozornosti z nevěsty na Vás.

Pravidlo č.3 nevhodné jsou mini šaty, odhalující šaty s velkými průstřihy apod.

JAKO HOST: Pokud jste jen host, pak volte jednoduché společenské šaty ,kostýmek či kombinaci sukně a topu. Délka šatů by neměla být kratší než dlaň nad kolena a top by neměl být průhledný. Nehodí se ani příliš dlouhé šaty a už vůbec ne šaty s vlečkou. Možná si nevěsta bude přát, aby všichni hosté přišli v jedné barvě šatů, kterou určí. Respektujte její přání. Není vhodná černá barva šatů, přestože družičky mohou mít na přání nevěsty černé koktejlky.

JAKO DRŮŽIČKA: Můžete tedy na svatbě dostat i roli družičky, přestože u nás není zvykem, aby nevěsta měla více družiček z řad kamarádek. Roli družiček u nás spíše zastávají děti.

JAKO SVĚDEK: Další role může být velice zodpovědná a je jí svědek. Jako svědek byste rozhodně měla vypadat seriózně. Pro svědky jsou povoleny šaty tmavších barev a konzervativního střihu.

JAKO HOST PO OBŘADU : jestli jste pozvaná pouze na hostinu a samotného obřadu se nezúčastníte, s oblečením si příliš hlavu lámat nemusíte. To však neznamená, že můžete přijít v džínách. I zde byste měla být společensky oblečená, můžete si však vzít kalhoty a top. I nevěsta se nejspíše po obřadu převlékne a atmosféra na hostině bude uvolněnější.

VŠEOBECNÉ:

Vždy si o svatbě zjistěte co nejvíce informací: kde se bude konat (kostel, radnice nebo nějaké neobvyklé místo), jaké bude počasí, kolik tam bude lidí, v čem půjdou na svatbu ostatní, jak bude oblečená nevěsta (může se stát, že zvolí černé šaty) i když je to překvapující , ale každý máme svá přání. Pokud má nevěsta s ženichem na vaše oblečení nějaké požadavky je zvykem vyhovět. Podle Vámi zjištěných informací se oblékněte s ohledem na obecně známá pravidla.

 

Hana Štollová

Zdroje: vlastní + internet

wolfsight_21_svatba_na_plazi4