KLÁŠTER V KLADRUBECH MÁ CO NABÍDNOUT

11 srpna, 2014|Posted in: Města, Obecné

Kladrubský klášter je stále vyhledávaným turistickým cílem. Přes léto se na toto místo sjíždějí tisíce návštěvníků a řada z nich jsou zahraniční turisté. Vloni uvítal klášter přes dvacet tisíc lidí, o které se starají tři průvodci. Letos se zatím zdá, že příval zájemců o trochu poklesl, jak potvrdil kastelán Milan Zoubek. „Letos je návštěvnost kláštera v polovině sezóny o pár desítek osob nižší, než v loňském roce. Věřím ale, že celkově bude návštěvnost v letošním roce lepší, však jsme zatím jen v polovině sezóny. Do začátku srpna přišlo kolem 9 200 osob. Denně, mimo pondělí, děláme osm prohlídek s tím, že návštěvníci mají možnost si vybrat mezi klášterní a zámeckou trasou. Klášterní trasa je navštěvovanější – její součástí je klášterní kostel Nanebevzetí Panny Marie. V hlavních měsících sezóny, tedy v červenci a srpnu, jsou v klášteře tři průvodci či průvodkyně,“ uvedl Milan Zoubek.

Klášter Kladruby se nově v letošním roce připojí k celostátní akci Národního památkového ústavu „Hradozámecká noc“.
„Připravili jsme program ve spolupráci s Hvězdárnou a planetáriem Plzeň. Navíc se už teď postupně připravujeme na příští rok, kdy klášter oslaví rovných 900 let od svého založení,“ dodal kastelán.
Všechny zajímavosti kláštera najdete na webových stránkách www.klaster-kladruby.cz.  Připomeňme aspoň unikátní expozici sv. Jana Nepomuckého, která je jednou z nejrozsáhlejších expozic Evropy. Krásná je také ambitová chodba, návštěvníky také velmi upoutá knihovna knížecího rodu Windischgrätzů. Ovšem nelze vynechat barokně gotický kostel Nanebevzetí Panny Marie, sv. Wolfganga a sv. Benedikta přestavěný Janem Blažejem Santinim, kde často probíhají zajímavé kulturní akce, koncerty a dokonce i svatby.
Druhý víkend v srpnu se na klášter přijela podívat i pětiletá Viktorie Geigerová z Rokycan. Ta neodolala velkým klíčům, které nosila průvodkyně Martina a zkusila si je potěžkat. „Ani nebyly tak moc těžké, ale byly veliké, takové jsem ještě neviděla. S maminkou jsem si prohlédla sochy, obrazy a velký kostel. Ještě se asi půjdeme podívat na koníky do Pony farmy,“ sdělila nám ochotně malá návštěvnice.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA