VE STŘÍBŘE VYHLÁSÍ REFERENDUM

27 srpna, 2014|Posted in: Obecné

Členové občanského sdružení nasbírali potřebné množství podpisů pod petici proti hazardu a hernám ve Stříbře. Petici nyní připravují na odevzdání na stříbrskou radnici.

Občanská iniciativa Stříbro bez hazardu vznikla s cílem vyvolat ve Stříbře zároveň s komunálními volbami místní referendum o celoplošném zákazu hazardu.

„Máme nasbíráno potřebných třináct set podpisů, nyní procházíme, jestli jsou všechny pravé. Nyní je tedy ověřujeme a do konce týdne vše předáme městu s návrhem na referendum,“ informoval organizátor Jaroslav Hais a pokračoval: „Pokud nám po ověření budou některé chybět, máme lhůtu na dodání Stále ještě sbíráme, aby se konečné cifry opravdu bez problémů dosáhlo.“

Dle zákona o místním referendu musí zastupitelstvo referendum na nejbližším zasedání vypsat.

Od poloviny června měli občané Stříbra možnost připojit svůj podpis k návrhu na vypsání referenda. Tak už Deník v minulosti informoval.

Stříbrští se nechali inspirovat aktivitou občanů z celé republiky. „O zákaz hazardu v současnosti usilují občané v desítkách měst po celé republice. Jejich zkušenosti nám dokazují, že zastupitelstva se občanským iniciativám často brání až absurdní snahou najít v zákonech kličku, která by jim pomohla se referendu vyhnout. Těší nás, že ze strany našich zastupitelů jsme se s takovým jednáním nesetkali a věříme, že jim to i nadále vydrží,“ poznamenal Hais.

Hlava města, starosta Bohuslav Červený, stojí při petici: „Jde o celospolečenskou záležitost a společnost nejenom o peníze. Jde o to, co to hazard je, co to s sebou nese a co se do toho vkládá a přináší. Prozatím nevím, co petice s sebou nese. Rozhodující názor bude mít zastupitelstvo města. Já sám jsem pro značné omezení a jsem pro zcela zrušení všeho, pod co spadají hrací automaty. Počet lidí, kteří petici podepsali, mluví za své a absolutní většina lidí je pro zákaz.“

Ve Stříbře už chtěli omezit provoz heren veřejnou vyhláškou v minulosti. A není to tak dávno. „Zhruba před půl rokem jsme chtěli ve městě prosadit veřejnou vyhlášku o omezení provozu nočních podniků, tou by se omezila pracovní doba nočních podniků,“ uvedl starosta Červený.

Tím pádem by nefungovaly čtyřiadvacetihodinové podniky, ale otevírací doba by měla svůj řád.

Lidé si aktivitu sdružení chválili, o tom vypovídá i počet lidí podepsaných pod peticí. Práce to byla ovšem nelehká. „Vzhledem k tomu, že počet podpisů odpovídá dvaceti procentům právně odpovědných obyvatel, tak jde o vysoké číslo. Nejvíce podpisů se nám podařilo nasbírat na stříbrských slavnostech,“ řekla členka sdružení Daniela Nová.

Oficiálně se k petici město nepostavilo žádným směrem. „Po slavnostech jsme na radnici přednesli návrh petice s tím, že chceme, aby referendum vyhlásilo i bez potřebného počtu podpisů. Bylo nám sděleno, že v tuto chvíli město petici podpořit nechce. Pan starosta nám však řekl, že nám drží palce,“ poznamenala Daniela Nová.

Přestože se našla většina, která referendum podporuje, objevily se i negativní ohlasy.

Autor: Gabriela Jägerová

Tachovský Deník

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/ve-stribre-vyhlasi-referendum-20140827.html