ŘÍJEN

14 října, 2014|Posted in: Příroda, PRO ŽENY

PROČ JE ŘÍJEN ???

Měsíc říjen je v pořadí desátým měsícem v roce. Jeho název je od jelení říje a souvisí se slovem řváti – troubení jelenů.

Začátkem měsíce má svátek František a pranostika, že svatý František zahání lidi do chýšek je opravdu na místě. Začíná nám topná sezóna. Dnes v moderní době se už asi málokde nasazují tzv. druhá okna – okna vnitřní, ale za dávných časů tomu tak bylo a to právě v tomto období. Dnes je to trochu jiné- toužebně očekáváme, že právě na sv. Terezu – 15.10. pustí teplárna do našich příbytečků trochu tepla, protože začíná topná sezóna.  V tomto měsíci je méně slunečných dní. Jen začátek října je teplý a přičítáme jej ještě ke konci babího léta.

Vinaři se za toto počasí radují, ale teplo a sucho pro ně není výhrou, neboť bez vláhy by hrozny byly malé. Září je měsíc s nejmenší oblačností v roce, ale říjen je předvoj listopadu a to je nejoblačnější měsíc.

A jestlipak víte, jak leze mráz po střechách? Leze v podobě tzv. jíní. Jíní vzniká podobně jako rosa za jasných bezvětrných nocí při vyzařování tepla povrchem při teplotách pod nulu a to

sublimací. Ve výsledku vidíme jemné šupinky, jehličky ledu usazené na stéblech trávy, střechách. Na drátech to však není jíní, ale jedná se o jinovatku, neboť ta se tvoří při proudění vzduchu a musí k tomu mít tři stupně pod nulou.

Příroda se pomalu ukládá ke spánku, nastává v ní  relativní období klidu.

Přeji i Vám krásný podzim s kapkou sluníčka, které nás sice už moc nezahřeje, ale potěší a to proto, že nejen tepla je nám třeba, ale i světla.

Hanka Štollová

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA