JANA HAVLOVÁ: PŘÁLA BYCH SI VIDĚT SLONY V SAFARI

7 listopadu, 2014|Posted in: PRO ŽENY, Rozhovory

Lidé z našeho města

Jana Havlová: Přála bych si vidět slony na Safari

Narodila se před jednačtyřiceti lety a nikdy ze Stříbra neodešla, zůstala tu trvale. Řeč je o paní Janě Havlové, která se původně vyučila prodavačkou, ale časem nastoupila u firmy Yazaki v Plzni jako operátorka. Její sbírka slonů z různých materiálů  je obdivuhodná. Sloni totiž podle rčení nosí štěstí.

Jaké máte koníčky?

Mezi mé koníčky patří především zvířátka. Doma mám malého křečíka a u rodičů jsem měli psíka Lumpíka, nyní máme roční kočičku Adélku. Z velké části se o ně stará maminka, za což jí děkuji a jsem za to vděčná. Jinak mezi mé záliby patří také luštění křížovek, kreslení a mám moc ráda přírodu.

A co vaše sbírka slonů, jak se to stalo, že jste je začala sbírat?

Slony sbírám asi tak osmnáct let. Jako první jsem měla takové ty klasické bílé a růžové. Pak se v prodeji začaly objevovat i jiné zajímavé kousky, atypické, a ty mě zaujaly. A najednou jsem zjistila, že je kupuji a mám jich víc a víc. A jsou různí, každý slon je jiný. Mám třeba dva kusy, kde mají sloni místo břicha kopací míče. Jiní mají chlupatá těla, další pak jsou třeba v oblečení, nebo mají hudební nástroje či zahradnické náčiní.

Je nějaký, kterého máte nejraději?

Tak na tuto otázku je těžké odpovědět.  Vlastně každý slon mě nějak zaujal a je mi blízký, proto jsem si jej koupila, že. Mám je všechny ráda. Za raritu považuji slona, kterého jsem si přivezla z dovolené z  Doks, je 60 cm vysoký a opravdu pěkný.

A to jste si všechny, tedy téměř tři stovky kusů, koupila sama?

Ne, to ne. Řada z nich byly dárky, nebo také jako památka z dovolených, například Řecko mi připomíná jeden slon, Chorvatsko pak další – celý plyšový.

Máte nějaký vyhraněný materiál?

Ne, sbírám slony z různých materiálů. Mám je například z keramiky, dřeva, včelího vosku, dokonce i z mýdla. Mám je i na puzzlích, na koberci či jako stojánky na svíčky. Mám v bytě už tak málo místa, že pomalu upouštím od dalších koupí.

Máte mnoho zájmů, stihnete si někdy třeba v klidu přečíst knihu?

Popravdě řečeno, já téměř nečtu. Spíše tak prolistuji nějaké noviny či časopis. Ačkoliv musím říct, že mám oblíbené Foglarovy Rychlé šípy. Vlastně mám teď dlouho rozečteného Káju Maříka. Na čtení moc tedy nejsem, spíše ráda sleduji pořady o zvířatech a samozřejmě hodně o slonech. Přála bych si, aby se se slony v ZOO a cirkusech dobře zacházelo, aby nestrádali.

Jak si představujete ideální dovolenou?

Kdekoliv v kruhu přátel, které mám ráda. Hlavně, aby jsem si pročistila hlavu od práce a každodenní rutiny. A kdyby se měla plnit přání, tak bych brala Safari, jak jinak, než se slony. Bylo by krásné si pohrát se sloním mládětem.

Máte nějaké své motto?

Užívejte si každého dne jak nejlépe to jde a pokud možno se svými blízkými.

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA