V MUZEU UŽ MAJÍ VÁNOCE!!!

30 listopadu, 2014|Posted in: PRO ŽENY

VÁNOCE OD ADVENTU PO TŘI KRÁLE,

je název výstavy, jež byla zahájena vernisáží v pátek 28. 11. v 17.00 hod v muzeu města Stříbra. Vánoční atmosféra na nás dýchla již při příchodu do muzea. Na schodišti byly nasvíceny svíce a nazdoben krásný velký vánoční strom.

Vánoce patří u nás k nejkrásnějším svátkům a je jasné, že jejich poselství a zvyky by měly být tímto způsobem, formou výstav předávány dále našim dětem.

Vánoční výstava ve Stříbře Vás provede historií Vánoc, uvidíte zde staročeskou jizbu s prostřeným stolem, krásné betlémy, staré ozdoby zhotovené z korálků, pohlednice staré i novější. Skvostem jsou zde staré perníkové formy a nový keramický betlém. Je tu ukázka perníčků, které krásně voní, ale i cukroví z keramiky, které se nezkazí, vydrží léta a navíc je dietní :o).

Z psaného slova se dozvíte spoustu novinek, které jste neznali, přestože se týkají např. vánočky, kterou na stole máme o Vánocích všichni. Například to, že naše babičky musely při kynutí těsta na vánočku poskakovat, aby těsto lépe kynulo a že počet copů na vánočce má svůj smysl. Je toho prostě hodně, co výstava ve Stříbře nabízí.

Vánoce jsou obdobím, kdy si lidé mají projevovat lásku, náklonnost a vděčnost. V dnešní uspěchané době tomu mnohdy tak není a díky tomu, že mnohdy kýčovitá vánoční výzdoba na nás útočí z obchodních řetězců už od září, se jaksi ničí kouzlo Adventu a času čekání na Vánoce.

Díky lidem, kteří pracují v muzeích, etnografům, učitelům a lidem, kteří ctí staré tradice se můžeme vydávat zpět do historie. Tito lidé, jsou totiž jediní, kteří dnes dětem o tradicích vypráví a mají možnost udělat právě třeba takovou krásnou výstavu, jakou pro nás připravili pracovníci muzea ve Stříbře.

Krásný čas adventní všem    

Hana Štollová

004 005 009 018 022

 

 

 

004 005 009 018 022