Západočeské Stříbro – pevná hráz motokrosu

10 prosince, 2014|Posted in: Články, Obecné

Odkazem na pomalu zapomínané dobové heslo, které označovalo západní Čechy za pevnou hráz socialismu, se vracíme k tréninkovému soustředění Milana Rajwy ve Stříbře ve dnech 28. – 30.11.2014.

Malebné město na Plzeňsku má motokros v krvi nejen historicky, ale i v současnosti. Zdejší Terén svatého Petra byl v roce 1948 dějištěm prvního motokrosu v tehdejším Československu a dodnes patří mezi významné republikové tratě. Přímo odsud nebo z blízkého okolí pocházela řada našich elitních závodníků, jako byli Souček, Válek, Hřebeček nebo Fürbacher, v dnešní době se prosazují zdejší mladíci Smítka a Weschta. Důležitou roli odehrálo Stříbro i na poli odborné přípravy motokrosařů. V roce 1950 se sem sjeli terénní jezdci ke svému historicky prvnímu republikovému soustředění, od 70. let 20. století zde fungovalo výcvikové středisko motokrosu pro celý Západočeský kraj. Během posledních zim si vydobyl dobré renomé stříbrský trenér Rajwa, když se v jeho tréninkové skupině MX Progress Training fyzicky připravovala řada předních motokrosařů.

Také v začínajícím tréninkovém období se do Stříbra sjela velmi silná sestava takřka z celých Čech. Místní piloty Petra Smítku a Rudu Weschtu doplnili další Západočeši Tomáš Lhotský, Ladislav Červenka a Adam Lauber, mladý Boleslavan Michal Bárta, drsní seveřané Jára Romančík a Jakub Šefr a opálení jižané Vašík Kovář a Martin Finěk. Zázemí zajišťoval tradiční tým – odborný dohled převzal Jiří Churavý, lékařskou péči zajistila MUDr. Běla Churavá a s organizací pomáhal Petr Maršálek. Také díky vstřícnosti internátu SOŠ Stříbro se měli závodníci jako v bavlnce, jinak ale dostali tvrdě do těla.

Cílem soustředění bylo zjištění aktuální fyzické formy motokrosařů a naplánování jejich individuálních příprav. Vstupní test byl pestrým mixem zátěžových aktivit, které se osvědčily již před desítkami let v tréninkovém procesu našich reprezentantů ve slavné éře pražské Dukly. Běhalo se v terénu i na dráze, nechybělo kolo, bazén ani tělocvična. Vše promyšleně naplánováno, provedeno, změřeno, zaznamenáno a vyhodnoceno.

Přestože měli kluci našlapaný program, kdy například ze soboty zabral trénink 5 hodin, našla se chvíle a chuť i na trochu společenských aktivit. V pátek piloti pozdravili Pavla Horvátha, který do Stříbra zavítal podpořit charitativní akci. Známému fotbalovému sympaťákovi předali podepsaný motokrosový dres, který bude prvním svého druhu v jeho sbírce. Kdo je nějaký Smítka jistě „Horvimu“ vysvětlí jeho spolubydlící na zájezdech Václav Procházka, protože reprezentační stoper je fanouškem MX. V sobotu se motokrosařům dostalo milého přijetí od ředitele muzea RNDr. Zbyňka Navrátila, který jim ukázal vznikající expozicí Miloslava Součka a dalších velkých terénářů. Centrem města a radnicí je pak ochotně provedl starosta města Stříbra Bc. Karel Lukeš.

Během prosince se nyní budou jezdci připravovat samostatně. Poctivost jejich tréninku poté prověří další společné soustředění, ke kterému se borci vrátí do Stříbra mezi svátky.

Text: Míra Šimek

Foto: Petr Maršálek, Míra Šimek

 Děkuji za příspěvek.

 

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24