V ČERNOŠÍNĚ JE NOVÉ MUZEUM

5 února, 2015|Posted in: Obecné

Město Černošín se může pochlubit novým turistickým cílem, otevřelo totiž muzeum, jehož sbírka je stále ještě doplňována.  První výstava, kdy návštěvníci mohli shlédnout různé staré novoročenky a přáníčka  se potkala s velkým úspěchem. Pokračovalo se expozicí věnovanou škole  a zatím poslední výstavka o loňských vánocích byla  věnována rukodělným pracím pod názvem Háčkované vánoce. Expozice ještě není úplně dokončena, ale jak říká starosta Miroslav Plincelner – protože je to vše takový živý materiál, nebude asi hotovo nikdy.  Každopádně už je muzeum po předešlé domluvě přístupné. ,,Postupně zde budou i další výstavy, vše je zatím v jednání a a připravuje se rozšíření výstavních prostor,” uvedla Martina Janotová, která v Černošíně vede Informační centrum. To by se také postupně mělo přemístit do prostoru muzea, kde kdysi bývala fara a také volnočasové centrum.
Jen u muzea však možná nezůstane, nový starosta Miroslav Plincelner, který se opět vrátil na radnici, má do budoucna velké plány. „Muzeum je jen začátek, uvažujeme v těchto prostorách zřídit místnost jako Infocentrum, to by mohlo být hned v části u vstupních dveří. Venkovní prostor je už nyní využíván pro menší kulturní akce například pro farmářské trhy nebo Městské slavnosti. Rodiče s dětmi zde mohou využívat dětské hřiště.  Připravuje se ještě  rekonstrukce dřevěných vrat, která prostor zcela uzavřou a zvýší bezpečnost návštěvníků. Na dokončení také čeká další část fasády a je nutné postupně pokračovat  v drobných opravách budovy.   V Černošíně je stále co dělat, město koupilo budovu Nákupního střediska, a tak je o další práci postaráno. V možnostech využití  musíme stanovit priority a určitě se také zeptáme na názory občanů. Rozhodnutí koupit padlo i z důvodů, že jsme nechtěli čekat, až bude budova zničená, nebo ji koupí nějaký podnikatel pro činnost, jež by nám nemusela vyhovovat. Na posledním zasedání ZM byl schválen plán investic a stavebních prací na rok 2015 a 2016. Plán počítá s pracemi nejen v Černošíně, ale stranou nezůstanou ani osady, které k Černošínu přísluší. Věřím, že se bude dařit a při konečném zúčtování si budeme moci říct, že to byl dobrý počin,“ uvedl starosta.
I černošínská zeleň prý zaslouží obdiv. „Máme zde ve městě také úžasné dřeviny, o kterých moc veřejnost neví, upozornil nás na ně botanik Václav Větvička, který zde pobýval,“ uvedl Plincelner, který věří, že i tyto věci je potřeba návštěvníkům ukázat a pozvednout ze zapomnění.
Vidí i nové možnosti v dalších nevyužitých prostorech. „Kousek od úřadu je volný prostor s parkovištěm s rozpadající se stodolou a mám v hlavě takový plán, že by se tam dalo udělat výsuvné víceúčelové pódium, mohly by se tam pak konat třeba koncerty, divadla a podobně, takový malý přírodní amfiteátr, mohlo by se tam i přesunout konání programů na místní pouť.   Za domem s pečovatelskou službou by bylo pěkné vybudovat pro seniory odpočinkovou zónu s lavičkami a kondičními prvky.  Celkově se zde dá udělat mnoho, je to ovšem ale i o penězích a o nápadech. V neposlední řadě ovšem také chuť něco smysluplného dělat,“ říká Plincelner.
„Pokusíme se ještě získat nějaké finanční prostředky z dotačních titulů. Ale nechci vše stavět jen na dotacích. Musíme si ujasnit co chceme a co potřebujeme.  Jsem rád, že zde byl i poslanec  Václav Votava, zajímal se o stav věcí ve městě a přislíbil pomoc pokud o to budeme stát,“ dodal starosta Černošína.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA