KLADRUBY HLEDAJÍ STARÉ PŘEDMĚTY PRO MUZEUM

19 února, 2015|Posted in: Obecné

 Jestli máte doma starý smaltovaný hrnec, konev, kterou zalévala vaše babička, na půdě vám na trámu visí mlýnek na kávu a ve sklepě je schovaný uhlák a vy nevíte, co s tím, věřte, že nově vznikající muzeum má právě o tyto a podobné předměty zájem.

Regionální muzeum Kladrubska.

Regionální muzeum Kladrubska.Autor: MÚ Kladruby

Regionální muzeum v Kladrubech vzniklo z budovy vedle místní radnice. Objektu se dodnes říká kino a mnozí z Kladrub si pamatují jeho dnes už zašlou slávu. „Chystáme otevřít a zpřístupnit dvě patra. V jednom historickou expozici a v druhém, časem expozici přírodovědnou,“ řekla starostka Kladrub Svatava Štěrbová s tím, že už je pevně stanoveno datum otevření a to 20. června.

Pro první tematickou výstavu s názvem Za časů našich babiček hledá nově otevírané Regionální muzeum Kladrubska množství předmětů denní potřeby. Tvůrci muzea se obrací s prosbou: „Zda by lidé mohli zapůjčit, věnovat či prodat předměty, které svým vznikem patřily do minulého nebo předminulého století a dotvářely běžnou domácnost. Jde především o smaltované hrnce a hrnky, pekáče, mísy, bandasky, vědra, umyvadla, konve, hmoždíře, mlýnky, struhadla, naběračky, příbory, kameninové či porcelánové talíře, lahve od nápojů, proutěné a slaměné ošatky, uhláky, valchy, staré kolíčky na prádlo, truhly, skříňky, poličky, židle a jiný drobný nábytek.“ Kladrubské muzeum chce návštěvníkům ukázat, že Kladruby nejsou jen klášter a cílí na celý region. V expozicích by se tak měla představit i řemesla.

Krom řemesel a živností spjatých s regionem se návštěvníci seznámí s dalšími tématy. „Představíme také novodobé dějiny, kam patří například bunkry, kterých je zde několik,“ dále uvedla Štěrbová.

Muzeum dá také nahlédnout do geologie a přinese zajímavé pohledy na údolí řeky Úhlavky. Ta by mohla být jednou z nejstarších, ne-li nejstarší řekou na území dnešních Čech. Muzeum ukáže Kladruby jako významné městečko s bohatou historií. Letos slaví Kladruby 900 let od první písemné zmínky a jsou také součástí Česko bavorského Geoparku.

Zatím muzeum získalo od obyvatel ošatku, valchu, máselnici a sáňky. Oč tedy ještě mají muzejníci zájem pro zmiňovanou výstavu? „O zachovalé historické svrchní ošacení a obuv, zejména části profesních či vojenských uniforem, spodní a ložní prádlo, záclony, přehozy, výšivky, dečky. Přijme nářadí a pomůcky pro různá řemesla, povolání i domácí práce, které se stanou zajímavostí nebo hádankou pro ostatní návštěvníky. Potěší jakákoliv maličkost z vybavení kin (staré plakáty, vstupenky, programy), pivovarů, mlýnic, třeba i jen na fotografii nebo pohlednici. Zapůjčené předměty nebo přírůstky do sbírkového fondu muzea budou vystaveny na velké tematické výstavě Za časů našich babiček.“

Vernisáž výstavy se uskuteční dne 20. června u příležitosti slavnostního otevření muzea a jména těch, kdo předměty zapůjčili nebo přispěli k rozšíření sbírky, budou zveřejněna.

Máte nějaký vhodný předmět pro muzeum? VOLEJTE  603 737 056.