VALENTÝN A MDŽ – CO O TĚCHTO SVÁTCÍCH VÍME?

11 února, 2015|Posted in: PRO ŽENY

V sobotu 14.  února je svátek sv. Valentýna. Některé páry ho mají jako svátek zamilovaných, a proto si na tento den připravují různá překvapení. Někteří jdou do vybrané restaurace, jiní využívají wellness pobyty. Tak jako tak, vše vždy doplní jakékoliv květiny.

A právě proto bude celý sobotní den otevřeno květinářství DUMA v Benešově ulici ve Stříbře, a to v čase od 8 do 17 hodin. Už dnes si tam můžete zajistit kytice pro své drahé polovičky..

Najdou se i odpůrci, kteří tvrdí, že jde o komerční svátek z Ameriky, a také neslaví MDŽ, to je zase podle škarohlídů svátek minulého režimu. A tak jsem pro vás našla informace z wikipedie.  Někteří budou jistě překvapení, jak málo o těchto svátcích vědí…a už vůbec neví, že například právě MDŽ je původně svátek americký..:-)

Více z wikipedie:

Svátek svatého Valentýna (zkráceně také Valentýn), se slaví v anglosaských zemích každoročně 14. února jako svátek lásky a náklonnosti mezi intimními partnery. Je to den, kdy se tradičně posílají dárky, květiny, cukrovinky a pohlednice s tematikou stylizovaného srdce, jako symbolu lásky. V poslední době se tento svátek šíří i v kontinentální Evropě, do určité míry z komerčních důvodů.

Svátek je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia slaveném ve starověkém Římě. V předvečer tohoto dne byly do „urny lásky“ vloženy lístečky se jmény dívek. Každý mladý muž potom tahal lísteček a dívka, jejíž jméno si vytáhl, se měla stát jeho „miláčkem“ v následujícím roce.

Legenda také říká, že tento den začal být známý jako Den svatého Valentýna až díky knězi ValentýnoviClaudius II., vládce Říma, zakazoval svým vojákům, aby se ženili nebo jen zasnubovali. Bál se, že by chtěli zůstat doma u svých rodin a nešli do boje. Valentýn vzdoroval vládci a tajně oddával mladé páry. Byl zatčen a později popraven 14. února. Svátek Luprecalia splynul s oslavami mučednictví Svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který je nyní 14. února slaven.     (http://cs.wikipedia.org/wiki/Den_svat%C3%A9ho_Valent%C3%BDna¨)

Mezinárodní den žen  (ve zkratce MDŽ), připadající každoročně na 8. března, je mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908.  Svátek žen byl poprvé slaven 28. února 1909 po vyhlášeníAmerickou socialistickou stranou. Od roku 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA, mezi jeho cíle patřilo volební právo žen, od roku 1975 pak je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

Demonstrace žen na konci zimy, tradičně o nedělích, se nejdříve konaly v USA na popud tamní Socialistické strany USA; velké shromáždění za volební právo žen se konalo 8. března 1908 v New Yorku. Na první mezinárodní ženské konferenci Druhé internacionályv Kodani v srpnu 1910 prosadila německá socialistka Clara Zetkinová pořádání mezinárodního svátku, tehdy ještě bez určení pevného data.

Datum 8. března se ustálilo až po 1. světové válce, zejména pod vlivem velké demonstrace v Petrohradě roku 1917 těsně předcházejícíúnorové revoluci, která se konala poslední neděli v únoru dle juliánského kalendáře, což odpovídá 8. březnu kalendáře gregoriánského. Svátek se rychle rozšířil, jeho obsah kolísal od politického a feministického protestu po apolitickou socialistickou obdobu Svátku matek.         (http://cs.wikipedia.org/wiki/Mezin%C3%A1rodn%C3%AD_den_%C5%BEen)

 

valentýn (2)