PŘÍRODOVĚDNÁ EXKURZE U PŘIMDY

20 května, 2015|Posted in: Obecné, Příroda

Zveme na  zajímavý pochod.   Pojďte s námi a nebudete litovat!

Přesto si výlet můžete 23. května  – Z Mílova na Svatou Kateřinu

V sobotu dne 23. května se od 9 hodin uskuteční exkurze zaměřená na přírodovědné, zeměpisné, kulturní a historické zajímavosti Českého lesa. Sraz je před budovou Správy CHKO Český les (nám. Republiky 287, Přimda). Na programu bude místní květena a fauna, dochované památky (litinové kříže na hřbitově v Kateřině), připomínka velké kolowratské obory pro lesní zvěř, mostek u bývalé sklárny či historie dosídlení Kateřiny a Milířů (volyňští Češi). Hlavním průvodcem bude RNDr. Evžen Kůs ze ZOO Praha. Upozorňujeme návštěvníky, že trasa bude docela náročná. Nutné jsou dobré boty i do mokra. Vzhledem k pokročilejší době lze předpokládat výskyt klíšťat – doporučujeme repelent.

Popis trasy:  Přimda, náměstí – rybník Béčko – Černý rybník (Kolowratský) – rybník U Mlýna – poté napojení na cestu směřující od Prokopce (Ovčí vrch) směrem na Milíře se zastavením na nové rozhledně – Svatá Kateřina (zastávka u kostela a na hřbitově) – přes Kateřinské Chalupy na hlavní silnici od Rozvadova s krátkým zastavením v místě bývalé sklárny (Frauenthal) a u rybníka Václavák (zde konec pro ty, kteří budou mít odvoz). Ostatní se vydají podél Václavského potoka zpět na Přimdu (délka k Václavskému rybníku cca 10 km).

Můžeme se domluvit na odvozech, kdy třeba dvě auta necháme u Václaváku a pak se s nimi dojede do Přimdy k dalším autům.

Pan Evžen Kůs umí mluvit poutavě nejen o přírodě, ale také o historii. Vyrůstal v Přimdě.

Zde přikládám článek od mého kolegy Antonína Hříbala, abyste se dozvěděli více:

Za krásami přírody i poznáním historie okolí Přimdy můžete vyrazit už tuto sobotu. Vycházku zaměřenou na přírodovědné, zeměpisné, kulturní a historické zajímavosti Českého lesa povede průvodce nejpovolanější, totiž místní rodák a současný pracovník ZOO Praha Evžen Kůs.

PODOBNĚ, JAKO V MINULÝCH LETECH, zájemce o exkurzi do okolí Přimdy povede pracovník pražské ZOO Evžen Kůs (na snímku vpravo).

PODOBNĚ, JAKO V MINULÝCH LETECH, zájemce o exkurzi do okolí Přimdy povede pracovník pražské ZOO Evžen Kůs (na snímku vpravo).Autor: DENÍK/Antonín Hříbal

Pro účastníky exkurze je připraveno poutavé vyprávění o místní květeně, fauně i dochovaných památkách, jako jsou například litinové kříže na hřbitově v Kateřině. Dále půjde o připomínku velké kolowratské obory pro lesní zvěř, zajímavosti o mostku u bývalé sklárny či historii dosídlení Kateřiny a Milířů volyňskými Čechy.

Frauenthal. Pohled na dnes už neexistující ves. Zde stávala sklárna, ta byla předělána na železárnu s vysokou pecí. Odtud jsou mnohé litinové  kříže na hřbitově ve Svaté Kateřině. Železárna byla po asi 160 letech opět předělána na sklárnu. Evžen Kůs se na Tachovsko pravidelně vrací právě pro svůj vřelý vztah k místům, kde vyrůstal a prožíval své dětství. „Skoro každá část je mi něčím milá a přitažlivá, neboť je to část života a vzpomínek na otce, s nímž jsem tyhle končiny nesčetněkrát procházel,“ říká a pokračuje, že v posledních letech se často vrací na hřbitov v Kateřině. Jednak proto, že jsou tam poslední zbytky litinových křížů, pocházejících právě z Frauenthalu, dnes již dávno zaniklé továrny, která původně byla sklárnou, pak předělána na železárnu, aby se po 160 letech opět stala sklárnou.

Popis trasy, upozorněníPopis trasy: Přimda, náměstí – rybník Béčko – Černý rybník (Kolowratský) – rybník U Mlýna – poté napojení na cestu  směřující od Prokopce (Ovčí vrch) směrem na Milíře se zastavením na nové rozhledně – Svatá Kateřina (zastávka u kostela a na hřbitově) – přes Kateřinské Chalupy na hlavní silnici od Rozvadova s krátkým zastavením v místě bývalé sklárny (Frauenthal) a u rybníka Václavák (zde konec pro ty, kteří budou mít odvoz). Ostatní se vydají podél Václavského potoka zpět na Přimdu (délka k Václavskému rybníku cca 10 km).
Doporučení: Upozorňujeme návštěvníky, že trasa bude docela náročná. Nutné jsou dobré boty i do mokra. Vzhledem k pokročilejší době lze předpokládat výskyt klíšťat – doporučujeme repelent.

„Krásná řemeslná práce však postupně bere za své a rozpadá se. A pak je to jeden z hřbitovů v pohraničí, který je živý. Místo, kde ve věčném spánku našli snad smíření předváleční obyvatelé kraje s novými osídlenci. V případě Sv. Kateřiny většinou volyňští Češi. Právě oni svou pospolitostí a vírou přispěli k tomu, že tahle obec, včetně kostela a hřbitova, zůstala zachována,“ vypráví Kůs. Mnohé z těchto lidí znal osobně. „Jejich děti byly mými spolužáky a mrzí mě, když je dnes různí neználkové a pseudohistorici označují za negramoty, kteří nebyli schopni v nových domovech ani hospodařit,“ poukazuje místní rodák.

Poznávací výprava v sobotu zavítá také do zmíněného Frauenthalu. „Místo znám jako sklárnu a chodili jsme tam hlavně na ryby, protože v malém rybníčku byla spousta zakrslých okounů, které do Václavského potoka a Mílovských rybníků vysadili a oni tam zakrněli. A přitom jsme se bavili hledáním úlomků a kusů zeleně  zbarveného skla v navážkách strusky. V tomto místě se narodila i jedna z mých spolužaček, jež se pak přestěhovala na Milíře a denně do školy chodila na autobus až k Václaváku. Z Milířů je už vlastně jen skanzen, protože z původních rodin tam nikdo nežije. Tohle čeká asi většinu vesnic v Českém lese, které byly dosídleny. Staří vymírají a mladí odcházejí do vnitrozemí, chtěně i nechtěně, protože i kdyby chtěli zůstat, jen těžko najdou práci,“ uzavírá Evžen Kůs.

Exkurze z Mílova na Svatou Kateřinu
Sobota 23. května. Sraz v 9 hodin v Přimdě před budovou Správy CHKO.

Exkurzi pořádá AOPK ČR – Regionální pracoviště Správa CHKO Český les.
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/vychazka-laka-na-krasu-prirody-i-byvalou-sklarnu-20150519.html