MLADÍ CHOVATELÉ Z TACHOVSKA SE SEŠLI VE STŘÍBŘE

28 května, 2015|Posted in: Obecné

V neděli 24. května se konalo šesté setkání mladých chovatelů Tachovska, které bylo doplněno o okresní kolo Olympiády mladých chovatelů.

Na stříbrskou chovatelnu se sjelo 6 mladých chovatelů ve věku do 15 let ze základních organizací Kladruby, Stříbro a Černošín. Po zahájení, kterého se zúčastnil místopředseda domácí základní organizace př. Jiří Malý, se již mladí chovatelé věnovali svým zálibám. Př. Jiří Švehla prozradil mladým nadějím, jak spolehlivě rozeznat samce od samičky u zebřičky pestré a předvedl několik barev kanárů ze svého chovu. Také je seznámil se záludnostmi odchovu a s výživou okrasného ptactva.

Poté se mladí chovatelé pustili do připravených písemných testů a poznávaček plemen, druhů a barevných rázů zvířat z obrázků ve své odbornosti – králíci, drůbež, okrasné ptactvo. S př. Fratiškem Janouškem, předním chovatelem králíků belgických obrů a předsedou okresní odborné komise králíků, si popovídali o svých chovech a zpracovaných písemných pracích, které měly za úkol zachytit chovatelskou sezónu u vybraného plemene či druhu zvířete. Na předvedených mláďatech králíka holandského děti určily, jak vypadá ideální kresba a vytkly vady v kresbě a zbarvení očí standardu plemene zcela nevyhovujícího jedince.

Zpestřením a velkým poučením bylo vyprávění chovatelky včel Noemi Pospíšilové, která předvedla přítomným hluboké znalosti z chovu včel, některé včelařské výrobky i použití kukly. Za práci s dětmi a mládeží si zaslouží stříbrští včelaři velký obdiv a poděkování.

Není podstatné, kolik bodů Markéta a Karolína Benešovy, chovatelky drůbeže, Michal Vališ, chovatel králíků, Veronika Bursová, zájemkyně o chov králíků, Lucie Bursová, chovatelka andulek v soutěži získali. Důležité je, že se vzájemně poznali a seznámili ostatní mladé chovatele se svými chovy a rozšířili si své znalosti přednáškami s názornými ukázkami. Všichni účastníci si odnesli kromě diplomů i veterinární přípravky pro své odchovy.

Ačkoliv se mladí chovatelé z Tachovska letošního celostátního kola Olympiády mladých chovatelů, které proběhne 19. 8. – 23. 8. 2015 v Ostravě, neúčastní, Tachovští doufají, že pro příští roky nám vyrůstají nadějní mladí chovatelé. 

Poděkování za pomoc při uskutečnění setkání přísluší ZO ČSCH Stříbro za poskytnutí prostor pro konání akce, Městu Stříbru a Městu Tachov, které nás intenzivně podporuje ve výchově našich nástupců, ale také dospělým chovatelům a přátelům, kteří zajistili chovné materiály a občerstvení.

Akce byla spolufinancována Městem Stříbrem. 

Jana Kantová, OKPM OO ČSCH Tachov         

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA