WAIDHAUS A STŘÍBRO – SPOJENI HUDBOU

27 června, 2015|Posted in: Obecné

HUDEBNÍ MOST WAIDHAUS/ROZVADOV – STŘÍBRO

V souvislosti s městem Plzeň – Evropské hlavní město kultury 2015 jsou hudebníky z Německa a České republiky pořádány různé kulturní akce, podporované z projektu „Hudební most 2015“ z Bavaria Bohemia, vždy vystoupením jak v Německu, tak v České republice a naopak.

Hudební škola Waidhaus a Základní umělecká škola Stříbro spolu již několik let velmi dobře spolupracují. Mnoho společných vystoupení a zkoušek a také vzájemné návštěvy naplňují toto partnerství životem. Účast na zastřešujícím projektu „Hudební most 2015“ byla proto pro oba hudební vedoucí Hermanna Macka a Františka Kratochvíla samozřejmostí.

Ve středu 24.6.2015 se spojený čtyřicetipětičlenný orchestr představil v zaplněném kostele v Rozvadově s dirigenty Františkem Kratochvílem a Hermannem Mackem ve skladbách

F.Kmocha, A.Bulky, G.Fabianiho, F.Reymonda, U.Jurgense, J.Vejvody a S.Feldera.

Na závěr se oba dirigenti vystřídali při provedení národních hymen a hymny Evropské unie.

Publikum, kde nechyběli představitelé řady obcí ze SRN i ČR a další hosté odměnilo účinkující bouřlivým potleskem. Hlavní organizátorka projektu starostka Waidhausu Marnit Kirzinger neskrývala nadšení. Venku před kostelem nechybělo vynikající občerstvení.

Před dvaceti pěti lety padla v rozvadovské části Nové domky „železná opona“. Na základě toho si pořadatelé vybrali jako zvláštní místo pro koncert bývalý kostel sv.Václava v Rozvadově. Ten byl po 2. světové válce využíván jako skladiště a kino, očividně však pustl. Od roku 2008 probíhala rekonstrukce, která zvnějšku byla již dokončena a stála necelé dva miliony korun. Budova bude využívána pro kulturní akce. Vlastníkem je obec Rozvadov.

Za uspořádání akce je třeba také poděkovat starostovi Rozvadova panu Bořivoji Brabcovi a

Centru Bavaria Bohemia Shoensee.

 

waidhaus1 waidhaus2 waidhaus3 waidhaus4 waidhaus5 waidhaus6 waidhaus7 waidhaus8 waidhaus9