KYNOLOGOVÉ MUSÍ PRYČ

9 září, 2015|Posted in: Obecné

Už více než šest desítek let je ve Stříbře Klub kynologů. Za tu dobu se postupně měnilo cvičiště, členové i vedení. Poslední předsedkyní klubu je nyní Anna Maryšková. „Náš klub funguje mnoho let a z toho právě posledních čtyřicet let na pozemku od Pozemkového úřadu V Lipkách. Jako malá holka si ještě pamatuji na cvičiště na místě, kde je dnes gymnázium.  V  Lipkách, kde jsme do teď sídlili, se všem moc  líbí. Je to krásné místo s výhledem na staré město a areál je pro naše cvičení jako dělaný, jak se říká. Navíc tam máme zázemí v podobě pěkné klubovny. Jenže najednou stojíme před hotovou věcí. Pozemek se zřejmě někomu zalíbil a byl před dvěma lety prodán. Nikdo s námi o tomto záměru nemluvil a jsme postaveni před hotovou věc. Přijde mi to po tolika letech užívání neslušné, někdo nás mohl aspoň informovat,“ je zklamaná Anna Maryšková i ostatní členové základny.

Jak se situace vyvine dále, to si zatím nikdo neumí představit, do klubu se naopak přihlásili ještě další zájemci o výcvik. „Je to smutné, je nás hodně, nechali jsme tu plno sil při budování areálu, aby se dostal do dnešní podoby. Teď se budeme muset vystěhovat. Nejenže není kam, ale pejskaři už nemají chuť a sílu, znova  něco budovat od začátku. I kdybychom  získali nějaký pozemek, kde vezmeme finance na stavbu zázemí, klubovny či kotce? No, špatná zkušenost je také zkušenost. Nevíme, co bude dál a naposledy se sejdeme. Zveme proto všechny naše přátele a příznivce na poslední setkání v sobotu devatenáctého dopoledne od 14 hodin. Zavzpomínáme na hezké časy, popovídáme si. Na památku jsme stvořili kalendář s fotografiemi z historie i současnosti klubu. Tento kalendáři si mohou zájemci koupit ve Fotoexpresu ve Stříbře pod poliklinikou. Snad se nám podaří časem nějaké místo sehnat,“ doufá předsedkyně.

 

Nejstarším členem klubu je Jan Trávníček, kterému je devětasedmdesát. „Psy jsem cvičil už od svých patnácti a v klubu jsem od počátku. Nejdříve jsme cvičili u řeky Mže, jak jsou dnes vodárny, pak na zmíněném místě, kde stojí gymnázium. Pak jsme se přemístili do Lipek, ale měli jsme pozemek o kousek dále, než je tomu dnes. Když jsme dostali k užívání tento poslední, hodně jsme na něm zapracovali, postavili jsme klubovnu, tehdy ještě pod Svazarmem,“ vzpomínal Trávníček. „Tehdy jsme  cvičili i psy pro pohraniční stráž a pak jsme jim je vraceli po přezkoušení. Tolik lidí za ty roky prošlo cvičištěm, chodí nám tam i děti, pořádáme Voříškiády a teď nic. Mám  z toho špatnou náladu. Najednou se  dozvíte, že jste už tři roky na cizím, že to je prodáno a máme jít pryč. Proč, když se pozemek prodával, proč to nejdříve nenabídli nám? Vždyť i úřad to musel vědět  a mohl nás upozornit. Moc nás to všechny teď mrzí, koupili bychom to, složili bychom se na to. Chodili nám tam lidé i z okolí, ze Sytna, Erpužic, Pernarce. Teď jsme o všechno přišli a těžko sami zase něco vybudujeme,“ je rozladěn nejstarší člen klubu.

Se situací je už obeznámeno i vedení města. „Byli jsme informováni a samozřejmě se budeme snažit kynologům nějakým způsobem vyjít vstříc. Osobně si zatím netroufnu více slibovat, ale už máme něco v jednání,“ uvedl místostarosta města Stříbra Martin Záhoř.

MarS

Fotografie0298