TIP NA VÝLET: SÍDLO KNÍŽETE METTERNICHA

19 září, 2015|Posted in: Obecné

Pojďte se mnou navštívit rodinné sídlo knížete Metternicha a pak pojedeme na cestu kolem světa. Divné? Ale kdepak, to vše máme za humny.

V Plasích u Plzně, můžete nastoupit na cestu kolem světa, tedy pokud hrajete golf. Pokud ne, můžete tu v areálu strávit hezký den v místní ZOO, nebo se projít po klášterním parku a navštívit v údolí řeky Střely cisterciácký klášter. Ten byl vybudován důmyslným vedením vody štolami pod ním. Původně zde totiž voda poháněla pilu a mlýn. Základy konventu byly kvůli mokrému podloží vypevněny pilíři z dubu, je jich tu kolem pěti tisíc.

O barokní přestavbu do dnešní podoby se zasloužil kníže Metternich, který si zde vybudoval rodinné sídlo. V kostele sv. Václava si pak můžete prohlédnout hrobku v níž je kancléř pochován.
Toužíte-li po procházce, navštivte tzv. Alej vzdechů, která leží na pravém břehu Střely. Najdete zde stín pod korunami 168. památných lip. Staré jsou bezmála 200 let a zážitek je to neopakovatelný, hlavně když jsou stromy v květu. Opojná vůně se nese široko daleko, ale pozor na včely. Malebným údolím dojdete do Nebřezin, dovede Vás tam značená turistická stezka. Upozorňuji, že veškerá zeleň ve městě je chráněna.
Pokud se nebojíte nebeských výšek, tak plaský aeroklub nabízí vyhlídkové lety, seskoky padákem, tandemové skoky a jiné další adrenalinové aktivity.
Muzeum těžby borové smůly, najdete v nedalekých Lomanech. Ve zdejší hájence vám ukáží nástroje, nádoby určené k těžbě a sběru, ale i dobové fotografie a další exponáty, které připomínají historii lesnictví v regionu. Výstavu doplňují myslivecké trofeje.
Zajímavá a poučná je stezka Ludvíka Otčenáška (1872 -1949). Tento podnikatel, vynálezce, objevitel a v neposlední řadě konstruktér raketový motorů, byl jaksi opomíjený.Jeho raketové motory, byly poháněny tuhými palivy a v 30.tých letech dosahovaly výšky 1,5 km!
Na slíbenou cestu kolem světa můžete nastoupit v golfovém areálu Fantasy, který je koncipován jako cesta kolem světa. Můžete si tu zahrát adventure golf, projít se devíti zeměmi všech světových kontinentů a podívat se do několika časových období. Hřiště s osmnácti jamkami nabízí jakési „tři v jednom“ – adventure golf, ZOO a botanickou zahradu.
Pokud Vás moje nabídka upoutala, věřte, že celý den se nebudete nudit, protože město Plasy ví, jak upoutat turisty a nabízí toho opravdu hodně. Potřebné informace najdete na stránkách kláštera, nebo města.

Přeji krásný pobyt a šťastný návrat domů.
Hana Štollová

foto internet

 

STOLLOVA