VYSTAVOVALI EXOTY, NAVŠTÍVILI I NĚMECKÉ KOLEGY

24 listopadu, 2015|Posted in: Obecné

Chovatelé měli o víkendu napilno. Pořádali výstavu ptactva, vystavovali na národní výstavě v Lysé a navštívili chovatele ve Vohenstraussu.

Ve dnech 20. – 22. listopadu 2015 se uskutečnila v Lysé nad Labem celostátní výstava drobného zvířectva CHOVATEL. Téměř 700 vystavovatelů dodalo 6 000 zvířat. Ze stříbrských chovatelů se zúčastnili se svými odchovy př. Jaromír Dostál s holuby prácheňský káník, př. Jana Kantová vystavila králíky holandské černé a vídeňské modrošedé, př. Antonín Stehlík předvedl králíky durynské, př. Jakub Šedivý dodal perličky a králíky havany. Mladý chovatel Michal Vališ připravil dvě kolekce králíků novozélandských bílých a červených. Skupinu vystavovatelů doplnil i Miroslav Salaba z organizace Tachov 1, který vystavil kachny čárkované a holuby hesenské voláče černé a straky. Do Lysé tak oblast Tachov dodala k ohodnocení 36 zvířat. A naši zástupci si nevedli špatně. Do Stříbra putovaly dvě čestné ceny pro př. Stehlíka a Salabu.

Další akcí, která proběhla v pátek a v sobotu, byla 8. propagační výstava okrasného ptactva. Ta se uskutečnila v chovatelském areálu v Mánesově ulici. Přes nepříznivé počasí využily některé školky a školy páteční den ke vstupu na výstavu zdarma a děti tak mohly obdivovat malé, střední a velké papoušky i droboť téměř ze všech světadílů. Své chovy předvedlo jedenáct chovatelů ze stříbrské ZO a z Nýřan. Vystaveny byly: aratinga jenday, alexandr žlutý, alexandr malý, andulka vlnkovaná, agapornis škraboškový, amadina diamantová, chůvička japonská, kakadu růžový, korela lutino, korela chocholatá, korela perlová, kakariki červenočelý, kanár žlutý, kanár červený, kanár červená mozaika, kanár žlutobílá mozaika, mníšek šedý, neoféma modrohlavá, papoušek červenokřídlý, papoušíček šedokřídlý zelený, papoušíček šedokřídlý modrý, papoušek Alexandřin, papoušek nádherný, papoušek královský, papoušíček vrabčí, papoušek kouřový, papoušek travní tyrkysový, pásovník dlouhoocasý, rosela penant, rosela pestrá, rýžovník šedý, stříbrozobka a zebřička. Výstava se konala pod patronací Ing. Václava Votavy a akce byla spolufinancována Městem Stříbrem. Výstavu navštívila více jak stovka návštěvníků a určitě odcházeli spokojeni. Barevné peří přilákalo i starostu města Stříbra pana Bc.Karla Lukeše, senátora pana Mgr.Miroslava Nenutila a patrona výstavy pana Ing. Václava Votavu, který věnoval pořádající organizaci poháry. Ty si nakonec odnesli př. Radek Dostál, Ladislav Jarabica, Jiří Švehla a Antonín Stehlík ze stříbrské organizace a pan Karel Thierl z Nýřan. 

V neděli se Stříbrští vydali na návštěvu do nedalekého Vohenstraussu. V místní Turnhalle se konala výstava králíků, holubů a drůbeže. Zde Stříbrští nevystavovali, ale chovatelskému spolku věnovali pět pohárů pro nejlepší chovatele králíků, holubů, drůbeže a pro mladé chovatele. Tradiční posezení v chovatelské klubovně přineslo naplánování dalších setkání nejen mezi chovateli, ale i se zástupci města Vohenstrauss a zakončilo nabitý chovatelský víkend.

 Zd. Kantová

 

m_P1030224 m_P1030277 m_P1030309 m_P1030341 m_P1030342 m_P1030349 m_P1030374 m_P1030381 m_P1030387 m_P1030392