JE TO PRÝ DÁREK Z VELIKÉHO PÁTKU

29 ledna, 2016|Posted in: Obecné

Jan Pakosta je šestatřicetiletý fotograf ze Stříbra. Původem je z Prahy, kde prožil dětství, ale časem jej osud přivál na západ Čech. Jeho uměleckou cestu zřejmě předurčilo i datum narození, přece jen málokdo se narodí na Veliký pátek třináctého, tedy v den, kdy se skály otvírají a vydávají své poklady.

Jak dlouho se věnuješ fotografii?

Fotografií se intenzivně zabývám posledních sedm let. Snažím se, aby mé fotografie neměly jen dokumentární charakter. Pokouším se o „trochu jiný pohled na svět“, který vychází z mých osobních zkušeností se světem, z mého pohledu na svět. Od roku 2010  jsem členem Svazu českých fotografů.

V sobotu 30. ledna zahajuješ svou výstavu v černošínském muzeu, už jsi někdy vystavoval?

Účastnil jsem se několika společných fotografických výstav, např: členských výstav Svazu českých fotografů, či výstav většinou spjatých s fotografickými soutěžemi. Podařilo se mi také uspořádat několik autorských výstav. Jako úspěch považuji Čestné uznání v kategorii A1 v 30.ročníku Národní amatérské soutěže ve Svitavách za část svého cyklu Skleníkové.

Co fotíš nejraději?

Zabývám se fotografováním přírody, přírodního detailu, nalezených zátiší a poslední dobou i fotografováním lidí. V současné době pracuji na cyklech Anonymus – lidé bez tváře, Hranice Zřetelnosti, Plašiči.

Vzpomeneš si na svůj první fotoaparát?

Fotografické začátky se datují do ranného mládí, kdy jsem dostal krabičku /fotoaparát/s jedním tlačítkem. Fotoaparát Kodak ze zahraničí na kazetové filmy. Jelikož jsem k tomu dostal jen tři filmy a v Československu se nadaly sehnat, tak jsem pouze tyto tři filmy vyfotil. (Ani se zde nedaly vyvolat). Pak jsem vyfotil pár filmů na Flexaretu, kterou mám mimochodem dodnes a o fotografii jsem ztratil zájem. Další okouzlení fotografií začalo s příchodem digitální technologie. V té době jsem dostal od otce první digitální fotoaparát HP/Hewlet a Packard/ s nekompromisním snímačem o velikosti 1 megapixel a též jedním tlačítkem (spoušt´). V té době jsem si myslel, jak jsem skvělý fotograf a jak mi to jde. (Mimochodem, dne vidím, že výsledky byly dost hrozné). Fotil jsem všechno možné, co mi přišlo pod ruku. Následně jsem zakoupil digitální nepravou zrcadlovku Koniku Minoltu s rozlišením 5mpx. Přibližně před sedmi lety jsem si pořídil digitální zrcadlovku Olympus  a mé fotografie začaly řekněme trošku za něco stát. Jelikož jsem tvrdohlavý samorost, tak mě nikdo neučil. Rozhodl jsem se, že si nenechám kazit vkus a na vše si přijdu hezky sám. Také mi to trvalo delší dobu, než jsem vše potřebné samo-nastudoval a patřičně vyzkoušel. Abych úplně nelhal, tak jsem se zúčastnil jednoho workshopu o krajinářské fotografii. V současné době fotografuji s fotoaparátem značky Nikon. Od doby, co jsem měl Olympus, jsem začal používat stará analogové objektivy na těchto digitálních fotoaparátech. Ve skříni se mi zatím práší na několik analogových fotoaparátů, s kterými bych rád do budoucna i fotografoval, ale zatím již několik let zůstává jen u plánů.

Plánuješ si nějaké novinky, velký projekt a podobně?

Všechno má svůj čas a zatím nemám témata zcela zpracovaná a uzavřená. Na fotografování a i následný postprocesing musím mít „svou náladu“ . Ve fotografii jsem samotář, samorost a beran.

A máš ještě jiné záliby?

Když mohu, mám rád muziku, rád se toulám přírodou, jezdím na kole. A také chodím za kulturou a hlavně – samozřejmě – fotím.

Výstava Jana Pakosty bude zahájena 30.1. v 16 hodin v černošínském muzeu. Navštívit ji pak můžete až do 10. března 2016 v provozních hodinách muzea.

MarS

 

IMG_4016 IMG_4020 IMG_4027 IMG_4029 IMG_4031 IMG_4034 IMG_4038 IMG_4040 IMG_4041 IMG_4045 pakosta