VÁNOČNÍ STROMKY – JAK JSTE LIKVIDOVALI?

17 ledna, 2016|Posted in: Obecné

Leden, měsíc pořezaných stromků v ulicích, tak nějak by to možná definovali Indiáni. Rodiny postupně od řezaných stromků ale upouští, většinou si koupí umělý, nebo nově zkouší stromky v kontejnerech, jako to pravidelně dělá Bohumila Hagner z Butova. „Je mi líto kupovat řezané stromky, kupuji jen ty, co se dají zasadit. Lidé prostě řezají stromky jen tak, ale já musím naopak něco zasadit, aby se mi lépe spalo a dýchalo. Navíc pak na ty zasazené stromky dávám lojové koule pro ptáčky, to jsou nejhezčí ozdoby a nejhezčí stromek, když na něj pak koukám, jak tam ptáčkové zobají,“ říká Hagner.
Dalibor Bartoš z Plané likviduje velmi ekologicky. „Náš  stromek vždycky skončí u koz, ty si na něm moc pochutnají. Když jsem vloni vyzvedával vnuky v poslední den školy před vánočními svátky, vzali jsme i školní stromek, rozřezali jej a kozičky měly dobrou hostinu,“ říká Bartoš.
Hana Štollová ze Stříbra stromky pálí, pokud má řezaný, nebo zasadí na zahradě. „Kontejnerový zasadím, ale občas mám i řezaný, takže ho likviduji v kotli. Ale hodně mě zaujal jeden článek z Neratovic, kde píší o tom, že kdo nemá zahrádku a koupí stromeček v kontejneru, ať se přidá k městu a dá stromeček do sběrného dvora, kde bude uchován pro výsadbu. Samozřejmě je tam i dodatek, že ne každý stromek se ujme,“ říká s úsměvem Štollová.
Pavla Holá ze Stříbra řezané stromky už zamítla. „Změnila jsem stav, bydliště a celkově svůj život. A s tím přišlo i to, že se mi zdá nesmyslné zabít strom pro pár dní, a to ještě za účelem obohacení někoho. Proč? Koupila jsem umělý, sice nevoní, ale je skladný a na řadu let. A vánoční atmosféru také vytvoří,“ myslí si Holá.
No a jak vysvětlit dítěti, proč stromeček zmizel, když už pěkně praská v kotli? „To máme jednoduché, vnučce Nelince jsem řekla, že si ho zase Ježíšek odnesl do nebíčka,“ vysvětlila originálně babička Jitka Malá ze Stříbra.
Foto: 
Hagner, Bartoš, Sihelská, Palánová
ABC1 ABC2 hagner hagner1 hagnr3 KK palan