V KNIHOVNĚ JSOU K VIDĚNÍ PORTRÉTY

25 března, 2016|Posted in: Obecné

Stříbrská knihovna hostí novou výstavu fotografií. tentokráte vystavuje Jan Picka a výstava nese název  MYSTICs and PORTRETs.  Snímky jsou přávážné portréty a jsou v podstatě volným pokračováním loňské výstavy z muzea. Fotograf přiložil i motto. „Dívky jsou jako jarní květy,  jejich krása časem mizí,  z dívek se stávají ženy,  a jenom na nich záleží,

jestli rozkvetou také jejich duše,“ uvedl Picka. „Slovo  Mystic je od slova Mysterium což značí tajemství a největší tajemství je právě, ač se to nezdá sám člověk, vlastně nevíme kdo jsme, proč jsme se narodili a kam odcházíme. Odpověď na to hledají všechny náboženství světa,“ usmíval se fotograf.

Podle něj je zrovna portrétová fotografie jedna z nejtěžších. „Nikdy jsem si nemyslel, že fotit portréty je tak těžké, fotíte vlastně příběh člověka, musíte alespoň částečně proniknout do jeho světa. Také chci ukázat krásu člověka, ne tu cílenou, jakou vidíte v modních časopisech, ale tu skutečnou, každý člověk je svým způsobem jedinečný, neopakovatelný a krásný. Náš čas se řítí vesmírnou rychlostí kupředu. Úplně první  modelku  jsem vyfotil před takřka pěti lety, dneska už je z ní krásná žena a matka. Ve staré tváři fousatého muže můžete, chcete-li, zahlédnout  skoro celý jeho život. Některé  lidi dokonce znám a znám i jejich osud. Byl bych také rád, aby diváci neviděli  jen konkretní osoby, ale i pohled na člověka a jeho jedinečnost jaksi vcelku,“ vysvětluje Jan Picka a se smíchám dodává, že se mu vousatí muži fotí lépe, než-li vousaté ženy..

Mezi účastníky vernisáže padla i otázka, jak jsou modelové placení? „Platím jim vysokou cenu, platím tím nejcennějším, co mám, svým časem, svojí představivostí a fantazií.  Každému dám na památku velkou papírovou fotografii, která zastaví Jeho čas. Toť vše,“ řekl autor.

Výstavu navíc doplňuje i snímek od Jana Saudka. „Jde o foto, které mě velmi zaujalo, má velmi silný vypovídací a emocionální náboj. Není to ruka dospělého svalnatého muže, který drží malou dětskou ručku, je to ruka dcery, která drží za ruku svého umírajícího otce,“ ukázal návštěvníkům Saudkovo dílo Picka.

Výstavu můžete navštívit ve stříbrské knihovně až do 15. dubna letošního roku.

MarS

Foto: archiv Picka

001 002 003 004 006 011 012 014 015 016