MDŽ – JE TU OD ROKU 1909

8 března, 2016|Posted in: Obecné, PRO ŽENY

MDŽ – Mezinárodní den žen. Jak jste na tom dneska Vy?  Berete svátek minulého režimu jako výmysl, nebo Vás potěší květiny v tento den ?

 

Již ve starověku se našly ženy, které se chtěly vyrovnat mužům, snažily se jim zabránit ve válčení a zabíjení dětí. Za Velké francouzské revoluce bojovaly Pařížanky za své volební právo a rovnoprávné postavení pod heslem , volnost, rovnost a bratrství. Na přelomu 19. a 20. století začaly ženy pracovat v továrnách za nelidských podmínek a za mnohem nižší ohodnocení než muži. Vznikaly první odborové svazy, v nichž se ženy začaly organizovat a bojovat za svá práva.

Mezinárodní den žen,  je mezinárodně uznávaný svátek stanovený Organizací spojených národů k výročí stávky newyorských švadlen v roce 1908.

Svátek žen byl poprvé slaven 28. února 1909 po vyhlášení Americkou socialistickou stranou. Od roku 1911, kdy byl poprvé slaven v Německu, Rakousko-Uhersku, Švýcarsku, Dánsku a USA, mezi jeho cíle patřilo volební právo žen, od roku 1975 pak je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.

KARAFIÁT ?

Právě minulý režim uškodil této květince nejvíc. Všichni si spojují s MDŽ rudý karafiát s asparágusem a dostat tuhle kombinaci, ženu dodnes děsí. Ale ať se to vezme z jakékoliv strany právě karafiát,  je květinka, která velmi dlouho vydrží, má svou specifickou vůni a ovlivňuje naši psychiku. Volá po čistotě a svěžesti. A nejen to. V květomluvě znamená červený karafiát obdiv a čisté přátelství.

V roce 1990 byl Mezinárodní den žen zrušen jako komunistický svátek. Politici se domnívali , že tento svátek žen nahradí svátek matek. Jenže dle mého, každá žena nemůže být matkou, takových žen dnes přibývá. I ony jsou součástí naší společnosti a i ony si zasluhují pozornost a proto byl svátek žen – Mezinárodní svátek žen do kalendářů v roce 2004 vrácen.

A tak ať už je to jak chce, vyžadujte milé dámy na tento den od mužů květinu, ne s myšlenkou na MDŽ, svátku ryze socialistických dob, ale s myšlenkou, že je to svátek rovnoprávnosti a naše malé vítězství.

Krásný sváteční den dámy  přeje Hanka Štollová 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA