JEDNA VÝSTAVA ZA DRUHOU, STŘÍBRSKÁ SBĚRATELKA JE ŽÁDANÁ

7 dubna, 2016|Posted in: Obecné

Sběratelka parfémového skla Hana Štollová ze Stříbra opět bude vystavovat. Tentokráte to bude v Blovicích, kde je plánováno zahájení výstavy na měsíc červen a zájemci ji mohou vidět po celé tři měsíce. Výstava bude nainstalována v tamním muzeu a ponese název  Kouzlo českého  parfémového a bižuterního skla.

Proč vůbec takové sklo sbíráš? Mám sklo ráda , je to hmota, ve které najdete všechny živly. Zem, oheň, vodu a vzduch. Je to hmota plná energie. Hmota, která teče a pak tuhne do krásy. Sklo, jako takové je pro mě silnou genetickou zátěží. Dědeček byl sklář, a to podpořilo mou zálibu. Proč parfémové, mám ráda květiny, a když si dáte k sobě sklo a květinu- vůně je víc než jasná.

Obdivovatelka skla musela jistě vidět i  Bořka Šípka, když vystavovat ve Stříbře?  Samozřejmě jsem si to nenechala ujít.  Takový zážitek se ani nedá popsat, jak na mě  jeho výstava zapůsobila. Ten rok jsme s manželem byli na dovolené v Jablonci, výstava se konala i tam, takže jsme si jí prošli. Bohužel jsem se tam s panem Šípkem nesešla. O to víc jsem pak byla natěšená na výstavu tady ve Stříbře.  Musím poděkovat Pavlovi Plánkovi, který díky tomu, že se s Bořkem znal, ji  dokázal dostat sem do muzea ve Stříbra. Když prostě máte zálibu a naskytne se možnost poznat se s takovým člověkem, který vystavuje v nejprestižnějších galeriích celého světa, ve městě skla Jablonci a pak zde u nás, to se prostě nesmí prošvihnout. Pan Šípek byl guru ve svém oboru a na jeho výstavu ve Stříbře nikdy nezapomenu.

Tvoje jméno je také spojováno se sklářkou  firmou Halama ze Železného Brodu?  Když jsem se s panem Halamou seznámila, byla jsem velmi překvapena. Jako v případě pana Šípka se jednalo o člověka, který své věci rozumí, má přehled, je nad věcí. Přitom je velmi skromný, příjemný a milý. Osobně jsem se přesvědčila, že právě lidé, kteří by mohli říkat JÁ, jsou skromní. Jejich JÁ, je jejich práce, která mluví za vše. Firma Halama vystavuje v New Yorku, Tokiu a moje výstava v Plzni byla poctěna expozicí jejich skla. Jejich sklo je prostě bezkonkurenční. Už jen to spojení, že já mám ve sbírce sklo, které bylo vyrobeno firmou, kterou tenkrát vedl dědeček pana Halamy s návazností jejich skla na současnost bylo unikátní.

I ve Stříbře se lidé mohli pokochat pohledem na Tvou skvělou sbírku?  Samozřejmě, bylo to v roce 2014. Původně výstava  měla být dříve, ale sled událostí, který se stal u nás v rodině to nedovolil. O to víc jsem do výstavy vstupovala s přesvědčením, že výstava se musí povést, protože byla věnována mému manželovi, který mě v mé činnosti velmi morálně podporoval a věřil, že výstava bude právě zde v muzeu, které jsme měli oba velmi rádi. Musím poděkovat řediteli muzea panu Navrátilovi a kolektivu jeho spolupracovnic, protože naše spolupráce byla úžasná a osobně si jí velmi vážím.

Znáš více sběratelů takového skla? Parfémové sklo je fenoménem. Je to produkt, který má sběratele po celém světě, hlavně v USA a německy mluvících zemích. U nás jsou sběratelé starých skel a do toho se řadí i parfémové sklo, ale ve spojení, které mám já tzn. staré parfémové české sklo, parfémy kosmetických firem, které působily na našem území s propojením do současnosti najdete asi sběratelů hodně málo. Osobně vím o dvou dámách, které se tomuto koníčku věnují.

Máš nějaký kontakt s ostatními sběrateli českého parfémového skla?   No jéje,  dnes je doba, kdy se díky elektronickým vymoženostem můžeme spojit s celým světem. Jsem ve spojení se sběrateli v Londýně, USA dokonce i  v AE.  Oni sběratelé jsou většinou  fajn lidi, kteří si předávají informace, tipy a dokáží celé hodiny komunikovat ohledně sbíraného. Přátelství se tím společným koníčkem utužuje. Osobně třeba pomáhám lidem v zahraničí s určením některých flakónů, nebo pošlu fotku skláren, ze které flakóny jsou. To jsou prostě věci, které ke sběratelství patří a nedocenitelné, protože ne každý se může rozjet sem do Čech a projít staré sklárny.

Vraťme se k přípravě výstavy, co tedy vše bude v Blovicích k vidění?  Hlavními exponáty  bude české parfémové sklo, doplněno dekoracemi staré české bižuterie. Jako bonbónek  tu najdou návštěvníci korálkové kabelky, vitrinu věnovanou úžasným jabloneckým knoflíkům, najdou tu staré secesní manikůry, ale třeba i vitrina věnovaná štrasovému šperku. To vše se také nachází u mě ve sbírce, ale ještě nebylo vystaveno.  Nesmím zapomenout na uranové sklo, které pan Halama zapůjčí. Výstava je pojata, jako výstava pro ženy, takže dobové oblečení, klobouky, kabelky, šperky, pudřenky a jiné dámské propriety tu budou tvořit nostalgická zákoutí a pohledy do vitrin.

Není tajemství, že pak bude následovat výstava v Plzni?  Ne, není to tajemství. Výstava bude ve Studijní a vědecké knihovně města Plzně. Chystám ji na listopad 2016. Je to v podstatě druhá část té, která tam byla loni, jen s tím rozdílem, že teď tu nebudou flakóny jako nosiče vůně, ale parfémy, které se vyráběly na našem území s propojením do současnosti. Takže i světové značky a jejich parfémy zde uvidíte.

Blovice, Plzeň a co pak?  Rozpracované jsou další dvě výstavy na rok 2017. Jedna je věnována české bižuterii a ta druhá bude ve stylu retro. Byla jsem oslovena městem Černošínem, jejich muzeum se mi zalíbilo, takže tam ráda výstavu připravím. Druhá pak bude opět ve Stříbře.

Proč vůbec sklo z parfémů?  Vůně je vždy nositelkou kladné myšlenky, tak asi proto. Nikdo nebude nosit vůni, která mu nevoní. To je jako s lidmi, pokud je někdo, kdo vám nevoní, vyhnete se mu. Život máme jen jeden a je třeba vybírat si jen to, co nám voní. Plýtvat energií a časem na eliminaci věcí, které nepasují, nebo nám škodí si nemůžeme dovolit, ale na to bohužel přijdeme až v části života, kdy už je fakt třeba se nade vším velmi dobře zamyslet. Měla jsem spoustu koníčků, ale vůně zůstaly. Možná i proto, že je v nich tajemství celého světa, díky ingrediencím, které obsahují. A já mám tajemství velmi ráda.

MarS

 

asd b c d