JAK VONÍ BOHYNĚ PLODNOSTI, BOHYNĚ LÁSKY NEBO SILÁK HERKULES ?

29 dubna, 2016|Posted in: PRO ŽENY

TO VŠE VÁM PROZRADÍ ARCHIV VŮNÍ V KLADRUBECH

Do své největší krásy vykvetl klášter v Kladrubech za vlády opata Maura Fintzguta kolem roku 1701. Ten se zasloužil o přestavbu klášterního kostela, jehož realizaci provedli Kryštof Dientzenhofer a Blažej Santini-Aichel. Právě opat Finzgut sáhl pro projektu, kterým byl kostel v letech 1711-1726 přestavěn do stylu barokní gotiky. Tento počin zvýraznil stáří kostela a vyzdvihl jeho architektonickou podobu v české krajině a jeho důležitost v celém prostoru regionu. Právě tento počin dal vykvést dílu, které známe dodnes.

Většinu návštěvníků zaujme právě stavba kláštera. S tou souvisela i jeho zahrada.

Všeobecně se ví, že klášterní zahrady sloužily k především hospodářským účelům daného kláštera. To znamená, že jejich funkce byla zřejmá – pěstování zeleniny, ovoce a květin pro vlastní využití. Zahrady měly i duchovní rozměr, sloužily k rozjímání a meditacím. Nejen, že se zde pěstovaly květiny léčivé, proto se ve středověku říkalo klášterům – opatrovníci lékařských znalostí, ale sloužila i k pěstování květin z hlediska estetického. To znamená pro potěchu duše i oka. V klášterních zahradách se vyskytovala různá zákoutí, klidná místa sloužící k rozjímání a pozastavení se. Právě tahle místa byla zřejmě osazována aromatickými rostlinami, jako byla mateřídouška, nebo heřmánek.

Pěstovaly se zde i rostliny, které byly k užitku, třeba k barvení látek, jako byla světlice barvířská. Květiny k výrobě klášterních likérů, jako routa a pelyněk. Nechyběly tu léčivky jako meduňka, máta, šalvěje a jiné druhy rostlinek určených k léčení mnohých neduhů. Avšak byly tu i rostliny velmi aromatické například levandule, nebo tymián. Květinové vůně šly s klášterem prostě ruku v ruce.

A s klášterem v Kladrubech vůně znovu ožívají.

V září 2015 byla v klášteře otevřena expozice vonných látek, vůní a parfémů, která je mezi památkami naprosto jedinečná. Archiv vůní vznikl v přízemní části, kdysi latinské školy, jako dlouhodobá expozice ve spolupráci s parfumerkou Petrou Hlavatou. Své vlastní vůně má i deset soch od Matyáše Brauna. Můžete tu zjistit, že bohyně Afrodita voní po jasmínu a růžích, bohyně plodnosti nese zemitou vůni a silák Herkules nás bude lákat vůní koriandru, ambry a kapradí.

Až budete mít chvíli, přijďte se podívat do kláštera, kde se bude konat slavnostní otevření Archivu vůní této sezóny 30.dubna. Vůně této sezóny budou věnovány M.B.Braunovi, hraběti Šporkovi, ale dozvíte se tu něco o afrodiziacích a vůni lásky.

Vůně a pachy jsou nám bližší, než si myslíme. To jen civilizační dění nás nutí používat více oči a sluch. Ale vůně a pachy pro nás hrají neméně stejnou úlohu. Jen jsme se díky vývoji, zapomněli na ně soustřeďovat. Přitom výběr partnera, vztah dítěte k matce, společnost lidí, která nás obklopuje, to vše je jen souhra vůní, pachů a hormonů, které se v našem mozku skládají a nutí nás dělat věci o kterých nemáme ani tušení. Proč myslíte, že se říká, že Vám někdo voní a někdo nevoní ?

 „Vůně je vždy nositelkou kladné myšlenky.“

Přijďte se proto pozitivně naladit do krásných prostor kláštera v Kladrubech.

Srdečně Vás zve

Hana Štollová