KLÁŠTERNÍ TAJEMSTVÍ

4 května, 2016|Posted in: Obecné

Klášterní tajemství býval za časů dávných a minulých temný hnědý likér z bylin, které se pěstovaly v klášterních zahradách. Bylinky ke klášterům patří.

Klášter v Kladrubech mám moc ráda, je to krásné místo, plné krásných věcí vážících se na naši minulost. V sobotu a neděli, klášter vydal tajemství vůní. Jsem velmi potěšena, že právě zde vznikl Archiv vůní. Mé poděkování dnes letí parfumerce Petře Hlavaté, hlavní aktérce tohoto krásného počinu, které tímto děkuji za úžasné popolední hodiny, strávené na obláčcích vůní z celého světa. Obdivuji se, jejímu zapálení pro věc, vědomostem a skláním hold před jejím uměním skládat, tvořit a komponovat parfémy. Vůně, které najdete v archivu jsou základní ingredience, které najdete v parfémech. Zde můžete očichat, oňuchat – říkejme tomu jak chcete, látky určené pro výrobu parfémů, které používají i přední výrobci luxusních parfémů světa. Archiv v Kladrubech je jedinečnou záležitostí v České republice. Stálá expozice vonných látek vznikla v roce 2015 při příležitosti 900. výročí založení kláštera. Základních vystavených ingrediencí tu najdete 18 a to hned v několika variantách – pryskyřice, byliny, vonné oleje atd. Celkem si tu můžete očichat 80 vůní. Základních 18. Ingrediencí reprezentuje 9. ingrediencí východních parfumerství a 9. ingrediencí západních reprezentující západní parfumerií.

Archiv vůní pro tento rok během sezony chystá akce, jako jsou workshopy a prostor bude mimo jiné sloužit i k tzv. vonným pobytům, spojeným s naukou o vonných látkách.

V archivu jsem mimo jiné měla možnost očichat parfém, který byl zkomponován právě k loňskému výročí kláštera v Kladrubech a věnovaný Santinimu – Star of Santini, jeho hlavními složkami je oud, cedr, myrha, kadidlo. Tento parfém je složen z ingrediencí východního parfumerství.

Kdybychom chtěli najít ingredience vystavené na klášteře v Kladrubech, museli bychom obejít řádný kus světa. Je málo míst na zemi, kde se setkáte s vonnými esencemi v jejich skutečné síle a čistotě na jednom místě. Tím místem je Archiv vůní v Kladrubech.

Hana Štollová

062 063 071 074 081 088