STUDENTI VYHRÁLI S PARKEM SENIORŮ

28 května, 2016|Posted in: Obecné

Projekt určený studentům středních škol, jejichž úkolem je přijít s nápadem na řešení aktuálního společenského problému, má za sebou první ročník. A jeho celostátním vítězem se stal zmíněný tým ze stříbrského gymnázia.

Studentský tým ze Stříbra postupuje do celosvětového finále, které bude 23. června a zúčastní se jej studenti z 10 zemí Evropy a Asie.

Gymnazisté vyvinuli návrh relaxačního a aktivně-zábavního parku určeného převážně pro seniory. Park je variabilní, lze ho realizovat téměř v každém městě a je možné jej financovat z fondů EU.

S výsledky projektu už je možné se setkat, například v domově pro seniory ve Stříbře instalovali studenti posilovací stroje, podobné umístí do domova seniorů v Kladrubech, kde vznikne také altán pro posezení.

Tým ze Stříbra pracoval na projektu půl roku. „Populace stárne celosvětově, proto je nutné řešit problém s trávením volného času seniorů. S projektem RAZ Senior Park míříme tedy hlavně na starší občany měst a obcí. Po realizaci ve Stříbře a pozitivních ohlasech jsme se rozhodli projekt rozšířit. Je velmi dojemné pozorovat spokojené tváře seniorů, když jim představíme, o jaký projekt se jedná,“ uvedl Václav Hlaváč, jeden z autorů seniorského parku.

Podporu studentům a záštitu nad jejich projektem vyjádřil senátor Miroslav Nenutil. „Projekt se mi zalíbil. Málokdy se dnes setkáváme s tím, že by studenti chtěli tak výrazně pomáhat starší generaci. Proto jsem neváhal a budu se snažit i v dalších krocích tento projekt podporovat,“ vysvětlil Deníku senátor.

Porota ocenila především vysokou společenskou angažovanost několika desítek přihlášených projektů. „To svědčí o tom, že mladým lidem není společenská angažovanost cizí a koncept sociálního podnikání je pro ně atraktivní. Vítězný projekt zábavního parku pro seniory je opravdu moc pěkný a fakt, že se bude realizovat už ve druhém městě v České republice, dokládá jeho společenský přínos,“ řekl za porotu Rostislav Trávníček.

MAPLE company je studentská firma, která vznikla v září na Gymnáziu Stříbro jako součást výuky.

Autor: Jiří Kohout
Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/studenti-vyhrali-s-parkem-senioru-20160527.html