V ZÁHOŘÍ BYLY CHLEBOMÁSLOVÉ SLAVNOSTI

6 června, 2016|Posted in: Obecné

Záhoří – Louka, jedno stavení a kaplička je dnes na místě na svahu Vlčí hory u Černošína, kde dříve vzkvétala obec Záhoří. Právě onu kapličku se podařilo zachránit a už deset let se u ní jednou ročně schází obyvatelé nedalekých obcí spolu s rodáky.

Setkání při Chlebovomáslových slavností navazuje na tradici původních obyvatel. „Tyto slavnosti zde byly snad vždy. Oni zdejší lidé totiž každý týden chodili do Černošína do kostela svatého Jiří. Ale jednou za rok na oplátku pozvali černošínský sem do Záhoří na mši, kde je pohostili,“ říká Mirka Válová ze sdružení Pomozme si sami, které spolu s městem Černošín akci připravuje. Jako pohoštění tehdy zvolili chléb s máslem a bílou kávou. Nápad se lidem ze sdružení líbil. „Jenže tou dobou byla kaplička na spadnutí. Podařilo se nám sehnat peníze na její obnovu a před deseti lety ji zachránit a také obnovit kapičku u Vysokého Jamného,“ dále popisuje novodobé začátky slavností.

Se záchranou kapliček obnovili Chlebovomáslové slavnosti, kam lidé chodí ze čtyř míst v okolí, jedním je Vysoké Jamné. Další místa, odkud návštěvníci přišli jsou Černošín, Svojšín a Ošelín. „Samozřejmě přijedou vždy i obyvatelé, co se zde narodili nebo žili,“ dodává Válová s tím, že program je tak dvoujazyčný.

Zvyklostí původních obyvatel Záhoří bylo pohostit návštěvy slavností chlebem a v sobotu tomu nebylo jinak. Chléb napekli dobrovolníci i dvě pekárny působící v regionu v Bezdružicích a ve Stříbře. „Jeden chléb je připraven z deseti různých semen, protože máme desetileté výročí. Je v něm i prapůvodní druh pšenice, ze které se kdysi chléb pekl,“ dále popisuje Válová a dodává, že chléb je i pečen v jediném zachovaném domě v Záhoří. Dobrovolníci napekli různé chleby jako ořechový, libečkový, makový, slunečnico-dýňový, žitný, pohankový i špaldový a z Chodova cibulový.

Z Regensburgu přijel rodák Willibald Gabriel a jak sám řekl, na místě se mu vždy vybaví mnoho vzpomínek. „Jako děti jsme zde měly velikou volnost. Do školy jsem chodil v Třebeli do první a druhé třídy. Pak ale začala válka,“ vypráví rodák, kterému je dnes 79 let. „Když jsme se chtěli někam dostat dál, museli jsme na vlak až do Ošelína a to pro malé děti bylo docela daleko. Také jsme ale pěšky chodili k Třebeli a na silnici vedoucí do Plané. Dům u Kosího potoka, co dodnes stojí, byl dříve zájezdní hostinec a byl to dům mého otce. Tam odtud pocházel otec a maminka byla ze Záhoří,“ vzpomíná Gabriel.

Poprvé po dlouhých letech přijel do Záhoří v roce 2004 se svojí ženou a novinářem z Regensburgu. Překvapilo ho, že z vesnice zbyl jediný dům a rozpadlá kaplička. „Bylo to velice smutné setkání. Po čase jsem ale zjistil, že kaplička je opravená a od té doby jezdím pravidelně na setkání,“ dodává a říká jednu zajímavost, totiž, že si pamatuje, že ten dům, co v Záhoří jako jediný stojí, byl domem starosty.
Autor: Antonín Hříbal

Foto: Emil Fiala

http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/rodaci-putovali-na-slavnosti-do-zahori-20160604.html
IMG_7898 IMG_7899 IMG_7900 IMG_7901 IMG_7902 IMG_7903 IMG_7904 IMG_7905 IMG_7906 IMG_7907 IMG_7909 IMG_7910 IMG_7911