STŘÍBRSKÁ SBĚRATELKA ZVE DO BLOVIC

17 června, 2016|Posted in: Obecné

KOUZLO ČESKÉHO PARFÉMOVÉHO A BIŽUTERNÍHO SKLA,
tak se jmenuje chystaná výstava Hany Štollové. Výstava se bude otevírat na zámku Blovice vernisáží dne 23. června.

Můžete nám přiblížit, co ve výstavě v Blovicích návštěvníci uvidí?

Pokud bych měla poukázat na to nejzajímavější, musela bych asi z mého pohledu říci, že právě do Blovic jsem vybrala ty nejkrásnější flakóny a toaletní soupravy z mé sbírky. Protože z předešlých výstav vím, co se návštěvníkům líbí, udělala jsem právě pro tuto příležitost speciální výběr. Najdete tu parfémová skla vyráběná pouze u nás v Čechách. Dále tu bude ukázka současných světových výrobců parfémů. Uvidíte parfémy, které možná používaly některé z filmových hvězd 30-tých let. Bižuterní expozice návštěvníky seznámí s druhy korálků, ukáže staré české bižuterní šperky. Můžete se pokochat korálkovými a štrasovými kabelkami. Nostalgické prstýnky z pouti pro štěstí  pohladí na duši. Dočtete se zde, že firma Swarovski pochází z Čech, a to vše bude proloženo nostalgickými pohledy do dobových dámských kabelek, kde najdete pudřenky, růžence, parfémky, památníčky atd.

Proč právě Blovice ?
Především jsem byla oslovena paní ředitelkou muzea, které se líbila má předchozí výstava. Já osobně jsem tímto místem unesena. Zámek je stavěn v pseudogotickém slohu, má krásný anglický park. Naprosto mě dostala nádherná kaple, ve které bude naše vernisáž.  Pěvecké vystoupení přislíbila Vlaďka Bauerová, tak to je úplně úžasné.

Uranitové sklo, které jste vystavovala zde ve Stříbře budete též vystavovat ?
Uranit jsem dovezla před dvěma týdny ze Železného Brodu, kde jsem ve firmě Halama byla na návštěvě. Bohužel pan Halama je zaneprázdněn a v době instalace výstavy mimo republiku. Sklo rozžneme při vernisáži výstavy. Jedna vitrina uranitu bude věnována firmě Halama a jedna je věnována uranitovým sklům českých firem, která mám ve sbírce.

Máte nějakou novinku, kterou jste ještě nevystavovala a v expozici bude ?
Novinek je spousta. Tím, že jsem propojila do této výstavy, což je už z názvu patrné, dva fenomény, a to parfémové a bižuterní sklo, tak se nabídla spousta možností, jak vystavit kousky, co jsem ještě nikde nevystavila. Také tím bylo hodně práce navíc, ale když má člověk rád svou sbírku, tak to neřeší. Kromě skla tu najdete kolekci secesních manikůr, jejichž střenky se také dělaly ze skla, nebo komponenty v nich. Poprvé zde uvidí návštěvníci krásu jabloneckého skleněného knoflíku. Vystaveny budou i kolekce korálkových a štrasových kabelek a ukázka oděvů zdobených korálky.

Slyšela jsem, že máte i koutek pro návštěvníky zrakově postižené ?
To je pravda. Letos poprvé do své výstavy zařazuji i parfémy pro nevidomé a zrakově postižené, a to v rámci programu DOTÝKEJTE SE PROSÍM, který zámek Blovice nabízí. Všichni víme, že pokud člověk přijde o jeden ze smyslů, často se stává, že další jeho zbylé smysly se „zostří“. V případě zájmu si však parfémy mohou ohmatat a očichat rovněž vidoucí, kteří si např. prostřednictvím pásky na oči mohou vyzkoušet, jak své okolí vnímají lidé se zrakovým handicapem. Připravila jsem tudíž flakóny tvarově velmi zajímavé, které jsou vhodné pro ohmatání a odpovídají tím svému poselství tj. vůni, kterou ukrývají. A vybrala jsem i parfémy specifické svou vůní, aby si je mohli lidé očichat a porovnat s popisky vůní, které zde pro zrakově postižené budou. Vybírala jsem je poslepu hmatem, abych i já cítila, jaké to je.

Také jsem slyšela, že pro Vás přilétl speciálně parfém z Moskvy?
Ano, jednalo se o překvapení jedné dámy z okruhu mých přátel. Pilot ruských aerolinek koupil sám tento parfém, který jsem sháněla a sám jej doručil v letadle, které pilotoval na letiště do Varů. Všichni kolem měli obrovskou radost z mého překvapení, že po dlouhých letech jsem parfém držela v ruce. Kdysi jej používala moje mamka a je to vůně skříní mého domova. Musím říci, že parfém KRASNAJA MOSKVA, je znám z dob socialismu, jako ruské duchy. Ovšem, tento parfém se dál vyrábí a vozí do celého světa. Jeho kvalita je velká a člověk, který jej vyrobil posléze odešel do Francie, aby zde s týmem parfumérů vyrobil proslulý Chanel No.5.

Další výstava ?
Tak ta bude záhy po této, a to v listopadu v Plzni. Ale zde už návštěvníci nenajdou české sklo, ale české parfémy. Výstava se věnuje výrobě parfémů na našem území s propojením do současnosti. V té současné části, jde především o design parfémových flakónů a ukázku parfémů světových renomovaných parfumérských firem.

Výstava ve Stříbře?
Po dohodě s panem ředitelem muzea máme v plánu na rok 2017 výstavu, která se zatím nese můj pracovní název TO TU JEŠTĚ NEBYLO,  ANEB KORÁLEK KE KORÁLKU. Je to pouze stará bižuterie a to ze všech materiálů, které se k výrobě bižuterie používaly. Flakónů tam moc nenajdete, pouze ty co jsou zdobeny bižuterními kameny. Kousek od Stříbra, v Černošíně, pak bude po celé léto 2017 výstava parfémového skla, s tamní pracovnicí už chystáme název a výběr flakónů.

Má výstava v Blovicích nějaké poselství?
Má poselství dvě. Je věnována, jako i mé předchozí výstavy mému manželovi Milanovi Štollovi, který mě v mé činnosti velmi morálně podporoval. A nese poselství pro mladou generaci. Poselství, aby si mladí uvědomili, že Česká republika byla fenoménem ve výrobě těchto krásných ušlechtilých skel a že je potřeba, aby díky jejich přičinění došlo k obnově tohoto krásného řemesla.

Co řeknete závěrem?
Především, že zvu všechny lidičky, kteří si o prázdninách udělají čas na tuhle výstavu, která zabírá čtyři místnosti zámku. Nabízí i koutek pro děti, kde si děti budou moci vyrobit svůj malý šperk – náušnice, nebo náramek a mohou si ochutnat vůně, které se používají k výrobě parfémů.

AA STOLLOVAHANINA1 STOLLOVAHANINA2 STOLLOVAHANINA4 STOLLOVAHANINA5 STOLLOVAHANINA6 STOLLOVAHANINA9