STŘÍBRSKÝ MARIÁNSKÝ SLOUP: DOSTANE VÁŠ HLAS?

22 července, 2016|Posted in: Obecné

Sloup se sochou Panny Marie na Masarykově náměstí ve Stříbře může získat prestižní cenu s názvem Památky děkují. Rozhodne hlasování veřejnosti. Vybrat laureáta památkářské ceny může vybrat totiž právě veřejnost a to v internetovém hlasování.

Mariánský sloup ve Stříbře.

Mariánský sloup ve Stříbře.Autor: MÚ Stříbro

Cenu totiž získá počin, který zvítězí v on-line hlasování. Jde o jedno z ocenění udílených v rámci každoročního klání o cenu Patrimonium pro futuro, kterou vyhlašuje Národní památkový ústav jako příspěvková organizace ministerstva kultury pověřená záchranou a rozvíjením hodnot památkového fondu. „Ti, kdo chtějí podpořit vítězství nominace stříbrského sloupu, tak mohou učinit prostřednictvím on-line hlasování na webu Národního památkového ústavu,“ za Národní památkový ústav informoval David Růžička.

Mezi 25 medailonky nominovaných památek naleznete i ten, který představuje letošní nominaci v Plzeňském regionu. Hlasovat lze nyní až do 31. srpna.
„Plzeňské územní odborné pracoviště Národního památkového ústavu letos nominovalo v Plzeňském kraji obnovený Sloup se sochou Panny Marie Immaculaty na Masarykově náměstí ve Stříbře, který patří mezi významné sochařské památky Plzeňského kraje. Původně je zřejmě dílem Kristiána a Lazara Widemannových (Widmannových) z let 1715-1740 (vysvěcen 1762), obnovený a doplněný byl roku 1894 Karlem Wilfertem starším. Na počátku 21. století se však stav sloupu nacházel opět v havarijním stavu,“ dále uvedl Růžička a dodal informaci, že roku 2012 proto nechalo město Stříbro zahájit jeho restaurování.

Restaurátorských prací se chopili restaurátoři K. Granát a J. Šindelář, opravili v roce 2013 všechny architektonické prvky a v letech 2013 a 2014 díky tomu se mohly na svá místa vracet zrestaurované sochy. Celá obnova byla dokončena v roce 2015. Za zdařilé a komplexní zrestaurování sloupu bylo Město Stříbro nominováno na Cenu NPÚ Patrimonium pro futuro v kategorii Obnova památky, restaurování.

Hlasovat můžete zde: https://www.npu.cz/cs/npu-a-pamatkova-pece/npu-jako-instituce/cinnosti/patrimonium-pro-futuro/pamatky-dekuji

Autor: Antonín Hříbal

Zdroj: http://tachovsky.denik.cz/zpravy_region/mariansky-sloup-ve-stribre-soutezi-zalezi-na-verejnosti-20160721.html