WESCHTA V KAPLICÍCH

12 srpna, 2016|Posted in: Obecné

Od závodu v Kramolíně už přeci jen uplynula nějaká doba a nám začal ten pravý motokrosový adrenalin ze závodiště chybět. Přeci jen online časomíra na notebooku není to pravé. A tak  v neděli 7. srpna vyrážíme na jih republiky do Kaplice, kde se jede další ze závodů seriálu MM ČR Buksa Ados.

Před   startem máme chvilku času   zajít k Weschtům do depa zjistit, jak  si Ruda vedl v kvalifikaci.  Jedeme sem přeci fandit hlavně jemu, tak ať víme, jak si stojíme.  Oko hodíme i ke Smítkům, kde  panuje spokojenost s výsledkem kvalifikace. Patrik Liška z Černošína chybí. U trati stačíme ještě prohodít pár vět s dalšími fanoušky motokrosu ze Stříbra a Kladrub.

Odpolední blok závodů začíná závodem  veteránů, celý  je v režii Martina Žeravy, který suverénně vyhrává. Následuje první závod MX 2, zde vyhrává francouzký jezdec Sulivan Jaulin. No a už přichází pro nás nejzajímavější závod, závod královské třídy MX 1.  Počasí je k závodníkům nemilosrdné, je velké teplo, a tak se jezdci do poslední chvíle schovávají pod slunečníky, případně ve stínu reklamního banneru u startovního pole.

A je tady startovní znělka, motory řvou, startovní rošt padá k zemi a náš Rudy odstartuje na  jedenáctém místě. Nicméně v prvním kole se dere  vpřed a po chvilce už jezdí na místě šestém. Sledujeme samozřejmě i Petra Smítku, který dojíždí do cíle na krásném druhém místě za domácím jezdcem Martinem Michkem. Ruda Weschta   po  těžkém souboji v posledním kole s Vaškem Kovářem nakonec urve pátý flek.  Je nutno zmínit ale i perfektní výkony dalších jezdců, především třetího Járy Romančíka  a čtvrtého Petra Bartoše.

Poté, co druhou jízdu veteránů vyhrál opět Martin Žerava  jsme mohli va druhé jízdě třídy MX 2 sledovat krásný souboj francouzského jezdce stáje BUKSA ADOS Sulivana Jaulina a slovenského jezdce Tomáše Šimka. Vítězem se stal tentokrát Slovák Tomáš Šimko.

A blíží se druhá jízda MX 1. Držíme palce Rudovi, doufáme v lepší start. Ruda nás potěšil, odjíždí od startovního roštu skvěle na druhém fleku, bohužel v první zatáčce po malé chybičce padá a s ním padají i další  favorité. Po této kolizi odjíždí až na konci startovního pole. Oj, oj zoufáme si, teď musí zabrat a předvést stíhací jízdu.  Daří se, a po pěti odjetých kolech je již jedenáctý. Supééér, jen tak dál, ženeme Rudu vpřed až na slušné konečné sedmé místo v cíli. Rozjížďku s dostatečným náskokem vítězí domácí jezdec Michek opět před pňovanským  Petrem Smítkou a „starým“ mazákem Petrem Bartošem.

V průběžném pořadí seriálu MM ČR Buksa Ados bohužel dosud vedoucí Petr Smítka přenechává vedení  o jediný bod Martinu Michkovi,  Rudy udržel i po malé komplikaci v druhé jízdě krásné páté místo.  I když pro někoho může být páté místo v seriálu málo, pro nás, co postupně pronikáme čím dál více do zákulisí toho sportu je to skoro jako malý zázrak. Vše co je třeba k tomuto úspěchu se nedá sepsat v několika větách.  Tak jen – před klukama a hlavně  jejich rodiči a všemi co je podporují, smekáme, a to ani nedokážem domyslet co všechno  museli za ty roky oželet a kolik úsilí tomu obětovat. Držte se, jen tak dál.

Monika a Milan Šavlovi

foto Monika Šavlová

DSC_0302 DSC_0310 DSC_0314 DSC_0335 DSC_0338 DSC_0341 DSC_0361 DSC_0374 DSC_0376 DSC_0380 DSC_0387 DSC_0389 DSC_0396 DSC_0397 DSC_0404 DSC_0412 DSC_0420 DSC_0424 DSC_0429 DSC_0438 DSC_0475 DSC_0508 DSC_0546 DSC_0547 DSC_0596 DSC_0606 DSC_0645 DSC_0680 DSC_0698