KOUPIL DŮM A UDĚLAL SI TAM MUZEUM

16 září, 2016|Posted in: Obecné

 Ve Stříbře už několik let žije původem plzeňský čtyřiapadesátiletý Petr Osvald, který je sběratelem minerálů. Bytová jednotka v Plzni mu byla prostorově nevyhovující, a proto ve Stříbře koupil dům, kam se již jeho početná sbírka minerálů vejde. A rád se podělí i s veřejností, otevřel mineralogický domek Duchmas u Židovské Branky. Část sbírky (prezentační výstava) je teď také možno vidět v černošínského muzeu, kde je minerálům nyní k dispozici celá jedna místnost a zájemci si mohou i některý kamínek koupit domů. Petr Osvald něco málo o sobě prozradil pro naše čtenáře.
 
Kdy jste přišel do Stříbra?
To bylo v roce 2008, sháněl jsem dům v okolí Plzně, abych si v něm mohl udělat nějaké výstavní prostory. Zrovna ve Stříbře byl tento, kde nyní žiji s manželkou Soňou. A tak pomalu vznikalo malé muzeum. Prostě se rád podělím o tu radost, ukážu, co jsem za ta léta nasbíral, případně směnil. Často jsem spojoval dovolenou se sběrem minerálů v navštívených lokalitách.
A jaké máte vzdělání?
Jsem elektrikář, takže minerály jsou vlastně mým koníčkem, nikoliv pracovní náplní, jak by se mohlo zdát.
Jaký máte největší minerál a naopak nejmenší?
Největší nález pochází z Rábí a jde o kalcit, ten má kolem sedmdesáti centimetrů. No, a těch malinkých mám hodně, jsou to různé mikro minerály z řady lokalit.
Podporuje Vás manželka v tomto koníčku?
Soňa je skvělou ženou, akorát mi někdy říká, že jsem jako Páral, že pořád něco píši do šuplíku. Mám už připravenu spoustu zajímavých rukopisů, v příštím roce vydám první publikaci knižnice, tedy soubor knih na pokračování o mineralogii. Zatím mám napsáno osm rukopisů, převážně o mineralogii, Stříbře a dolech. Vydání bude zřejmě v menším nákladu, některé výtisky bych dokonce rád v ruční vazbě, kterou výborně umí můj kamarád.
Jak se lidé dostanou k Vám do muzea?
Teď zrovna špatně, i proto jsem rád, že mám malou část sbírky v černošínském muzeu. U nás ve Stříbře je to tam teď hodně rozkopané, dělá se tam nová komunikace, ale i tak tam lidé zajdou, jen musí dávat pozor. Příští rok v červnu máme sedmileté výročí. To již bude okolí i nové expozice v našem muzeu šperkem města Stříbra. Za dobu tu někteří lidé byli několikrát. Mám radost, když se vrací a připomenou, nebo řeknou, tohle tu před dvěma lety nebylo, že?
 
Stříbro má tedy Duchmaus, Městské muzeum a Hornický skanzen? 
Ano, je tu velká nabídka. A já věřím, že i když mám malé muzeum, že i tak je to pro město přínosem, návštěvníci se tu často staví, ptají se , kam ještě mohou dále, doporučím jim další výstavní místa, občerstvení či ubytování.
Jak dlouho budete vystavovat v Černošíně? 
Expozici v Černošíně mám domluvenou do 9. října. Jsem rád, že mě město oslovilo, mají tam velmi hezké a dobře vybavené muzeum. Takže tímto tam všechny zvu a kdo chce, ten si tam může i nějaký minerál koupit domů na památku. Mají tam otevřeno denně i o svátcích.

MarS

petro1 petro2 r1 r2 r3 r4 r5 r6 r7 r8 r9 r10 r11 r12 r13 r14 r15 r16 r18