KŘTILI NOVOU PUBLIKACI O DĚJINÁCH HORNICTVÍ VE STŘÍBŘE

31 října, 2016|Posted in: Obecné

O pátečním odpoledni 21. října se uskutečnila slavnostní „sese“ Hornického spolku ve Stříbře, tentokráte na velmi netradičním místě, a to v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Stříbře.

Šlo o slavnostní křest nové publikace pana Karla Neubergera o historii královského horního města Stříbra a v jeho spojitosti s doly na olovo a zinek.  Jde o vydání  už desáté publikace tohoto autora. Na místě se sešli samí významní hosté, starosta města Karel Lukeš, místostarosta města M artin Záhoř, předseda OBÚ B. Merc, ředitel DIAMO s.p. SUL Z. Skála a další.

„Vím, říkal jsem už vloni, že žádná další kniha nebude, ale prostě se sešel rok s rokem a je to jinak. V této čerstvé novince se seznámíte s dějinami hornického kroje v různých zemích, s dějinami stříbrského horního úřadu až po současnost báňského úřadu v Plzni.  Publikaci také doplňují fotografie stříbrských minerálů, tentokráte hlavně z depozitu Národního muzea v Praze. Chronologicky se doplňují obrazy a data o dějinách celého revíru a místních těžařstev. Poděkování patří za stať o báňském úřadu Ing. Bivoji Mercovi a hlavně Pavlu Kohoutovi za finanční podporu při vydání této knihy,“ říká autor díla Karel Neuberger ze Stříbra.

„Víte, neměli bychom zapomínat nato, jak  naše město vzniklo a proč právě stojí zde. Díky komu a čemu vzniklo, a že se stalo městem královským, městem svobodným, městem horním, které strmě rostlo k výšinám a zase opět klesalo do hlubin zapomnění (několik požárů, dobití města husity, třicetiletá válka, úpadek dolů) a vždy se po těchto krutých ranách dokázalo vzpamatovat. Díky objevení stříbrných a olověných žil se zde osm století dobývalo. Před 40 léty se zatím zastavila kola těžních věží na jámě I., jámě II., jámě III., jámě Brokárna, jámě Milíkov a jámě Kšice. Ještě i dnes jsou mezi námi pamětníci této poslední doby. Mezi nimi byl i můj otec, který pracoval na Rudných dolech a posléze v Geoindustrii. Cestu, kterou mi vlastně kdysi vybral, mně provází celým pracovním životem a posléze i mojí zálibou. Doufám, že kniha si opět najde cestu k odborné veřejnosti i k těm, které zajímá naše město a okolí, město ve kterém žijí, “ dodal Neuberger s poděkováním všem účastníkům a případným čtenářům.

Foto: archiv Neuberger

 

IMG_3421 IMG_3430 IMG_3442 IMG_3467 IMG_3468 IMG_3473 IMG_3483 IMG_3489 IMG_3501P1330023 P1330032 P1330033 P1330053 P1330065