NEPRAKTA A HŘÍŠNÉ VŮNĚ V KLADRUBECH

23 března, 2017|Posted in: Obecné

V pátek 24. března bude v 18 hodin zahájena výstava flakónů ze soukromé sbírky Hany Štollové v kladrubské muzeu, a to souběžně s kresbami  Jiřího Wintera Neprakty.  Hambaté eskapády tak budou v originálním spojení s Hříšným opojením. Hana Štollová prý ale tuto výstavu nejdřív v plánu neměla, jde údajně jen o souhru náhod.

Netradiční spojení dvou výstav Hambaté eskapády a Hříšné opojení, jak k tomu došlo?

Tahle výstava vlastně neměla být. Neměla jsem ji v plánu. Ale po oslovení Regionálním muzeem v Kladrubech a získání informací, že se právě jedná o spojení kreseb pana Neprakty a mé sbírky parfémů jsem neváhala ani chvíli, ačkoliv  jsem vůbec nevěděla, jak výstavu postavím. Je to krásná výzva a už se těším na instalaci výstavy. Musím zde vyjádřit chválu pro muzeum v Kladrubech. Prostory jsou zde velmi krásné.

 Takže opět výstava flakónů, budou stejné jako v dřívějších, nebo jiné?

Vzhledem k tomu, že téma je jaké je, byl docela oříšek, co do výstavy dát.  Ale nakonec jsem se rozhodla pro takový průřez, vždy určitou dobou. Takže parfémy opravdu staré kolem roku 1900 -1945, pak trochu socialistické produkce. V té době se sem na nás valily parfémy ze SSSR a také parfémy našich firem. Žena údernice se sice nemusela vonět, protože za ní mluvily jiné činy, ale občas se po nějaké vůni sáhlo. Ale to vše je poplatné své době. Já vím, že i v této době se daly sehnat kvalitní parfémy i když se muselo sáhnout hlouběji do kapsy, nebo panu drogistovi pod pult, nebo do Tuzexu. Pravdou je, že ať je doba jaká chce, žena se chce líbit a vůně k tomu vždy patřila a patřit bude.

Tak to mě zajímá, jaký parfém si tehdy  používala Ty?

Hm, tak to asi budu hodně vzpomínat. Když jsem dělala v Praze, tak jsem hodně kupovala zelený BAC, nebo Impuls a Feminu parfém od Astridu. Podpultovka byla Nina Ricci a parfém od Max Factoru, ten jsem milovala. Pak jsem se seznámila s manželem a jednou koupil v Tuzexu parfém Climat od Lancomu, ten jsem používala dlouho, než změnili recepturu. Pak pamatuji Tuzex v Tachově, parfém Inspiré a úlovek největší v Boru v obchoďáku Magnolia od Yves Rocher, ale to už je opravdu hodně dávno.

 A dnes, co používáš?

Tak to je podle nálady. Vstanu a když  je hezký den, sáhnu po svěží vůni. Když je tmavý ošklivý den, tak nějakou těžší orientálku. Tyhle vůně hřejí a jsou úžasné, právě když je zima, nebo máš nějaké chmury. Mezi ně patří třeba Shalimar od Guerlain, naprosto dokonalý parfém.

Vím, že jsi sháněla do výstavy dekorace, byla toho plná sociální síť a viděla jsem velkou řadu odezev ?

Ano, bylo to trochu humorné, když jsem vyhlásila, že sháním krajková body, korzety, boa a jiné další lechtivé oblečky. Ale něco se sešlo a tak tím výstavu zpestřím. Ale ne jenom tím, samozřejmě každá doba má své materiály, střihy a i šperky. Takže dekorace budou, vždy hodící se k dané době. Ono je to složité, protože košilky a župánky z dob socialismu, byly v té době kapku erotické, ale dneska když se podíváme na střihy, škrábavé materiály, prošívané molitanové župany, tak v tom té erotiky fakt moc není. Je to otázka pohledu. Když si k tomu dáte na hlavu natáčky a síťku, tak je to opravdu úsměvné.

Těšíš se na zahájení výstavy?

Vždycky se těším na lidi, mám lidi ráda.  Těším se na jejich reakce.  V Plzni jsem naposledy měla krásný zážitek, kdy jedna stará paní děkovala za mou výstavu, protože jsem ji přenesla do jejích mladých let. Viděla pohledy na toaletní stolek její maminky, staré toaletní soupravy, kabelky a bižuterii. Člověka i tohle postrčí dopředu a řekne si, že to má smysl. Přišla spousta lidí i na mou přednášku o vůních ve Studijní knihovně. Osobně jsem ráda, když na výstavy z mé sbírky českého dekorativního parfémového skla chodí děti. Je totiž třeba ukazovat, co se u nás vyrobilo. Já se snažím stavět pohledy do vitrín tak, aby vždycky pohladily duši. Je to samozřejmě i tím co vystavuji. Ať už to jsou staré toaletní soupravy, nebo současné flakóny, vždycky se jedná o příjemný pocit a víš proč? Protože vůně je vždycky nositelem kladné myšlenky. Vždy vyvolá vzpomínku na někoho, na místo, nebo na chvíli, kdy jsi ji cítila a bylo Ti dobře.

Je nějaká zvláštnost, kterou návštěvníci uvidí?

V každé mé výstavě se snažím něco nového představit, protože moje sbírka je opravdu hodně velká, mám z čeho čerpat. Teď jsou to například flakóny od předních světových firem zajímavé tvarem. Taková La Prairie Midnigh Rain je naprostá dokonalost. Je to flakón ve tvaru kapky v barvě noční oblohy. Vůně opravdu voní deštěm a nocí.  Vezu do Kladrub tři obří flakóny, což jsou sběratelsky hledané kousky.

Další výstavy jsou v plánu kde?

Součástí mé sbírky je také starý český bižuterní šperk. Dosud jsem jej vystavovala jako dekoraci k flakónům. Během roku se mi podařilo svou sbírku zpracovat a tím pádem ji mohu ukázat lidem. V letních měsících budu mít vůbec první výstavu staré české bižuterie zde v muzeu ve Stříbře. Jsem tomu hrozně ráda, protože muzeum ve Stříbře bylo a je mou srdeční záležitosti.  Malou výstavu chystám v muzeu v Černošíně, kde bych ráda vystavila celé toaletní soupravy. V jednání je dalších pár výstav na rok 2018. Uvidíme jak je pojmu a vystavím.

A já vím, že pro návštěvníky kladrubského muzea máš i překvapení, která zatím neventiluješ. Ovšem – teď už se to asi může pustit na veřejnost?

Je to unikátní překvapení, ale už to říci mohu, jsi první, kdo se to dozví do médií. Do této výstavy jde jako můj host  firma Salieri. Budou tam vystaveny jejich parfémy v krásných křišťálových flakónech. Dámy si budou moci očichat vzorky parfémů.

„Salieri je česká firma vyrábějící pravé parfémy s unikátním složením a designem. Firma vyrábí široké portfolio vůní pouze ve třídě parfém, tedy s 25% – 35% obsahem parfémové složky. Tyto se vyznačují mimořádně čistými tóny stabilních esencí, které vytvářejí harmonické kompozice vůní s postupným uvolňováním. Firma mě osobně zaujala svou výrobou flakonů z českého křišťálu.Máte-li vysoké nároky ve volbě vůní, přijďte se podívat a vyzkoušet vzorky, např.i řady ROYAL, která splňuje nejpřísnější požadavky té nejnáročnější klientely. Honosné flakóny, vyrobené z českého křišťálu dle návrhů designera pana Petra Rambouska jsou opravdovým šperkem ve světě toaletních flakónů dnešní doby, ale i ve světě vůní.“  (pozn. H. Štollové)
MarS
002 004 011 023 17351193_1885961465005583_1695486716_n 17409511_1885958615005868_1005936244_n t u zzz1 zzz2