LUCKA MILUJE SKANDINÁVII

5 března, 2017|Posted in: Obecné

Už když Lucka Šmahelová z Kladrub vyprávěla vloni o svém putování po Patagonii, bylo všem přítomným jasné, že tahle holčina, které sudičky do kolébky darovaly toulavé boty a touhu po dobrodružství, se doma dlouho nezdrží. A nemýlili se.
O tom, jak už v létě 2016 vyrazila do Norska, vyprávěla v pátek 3. března 2017 v kladrubském muzeu v rámci Cestovatelského občasníku. Severské země opravdu miluje, a když se jí naskytla příležitost v této zemi nějaký čas pracovat, neváhala ani chvilku. A to i přesto, že přítel mezitím sehnal práci ve Švédsku a byli tak na nějaký čas odloučeni. Nicméně začátek svého pobytu si zpestřila turistikou a až poté si pronajala malý domeček v městečku Bardufoss. Zde i pracovala jako veterinární dozor v továrně, kde se ovce nejen porážely, ale rovnou se tady  jejich maso i zpracovávalo. Posluchači měli možnost vidět spoustu nádherných fotek, které Lucka za svého pobytu pořídila a pustila též perfektně zpracovaný krátký film. A protože fotky přímo lákaly k tomu, aby se o nich posluchači dozvěděli více, stala se z přednášky spíše opravdu příjemná beseda.
Zábavná byla zejména historka, kterak se Luci vrátila z vánočního pobytu v Čechách zpět do Norska. Tam se totiž vypravila už na začátku vlastním autem. Pro zajímavost info čtenářům  – tím, že řídila celou cestu sama, jela tam 4 dny, neb je to více než 3000 km.  Ale na Vánoce letěla na pár dní  domů letadlem a po návratu ji čekalo opravdu velké překvapení. To, že bude muset auto vyhrabat asi z metrového nánosu sněhu tušila, ale že bude mít kola zamrzlá 10 cm v ledu a bude muset postupně led odsekávat a přitom dávat pozor, aby si neprosekla pneumatiku, ji ani ve snu nenapadlo.  Aby uvolnila alespoň přední kola jí trvalo více jak 3 hodiny, ale zadní se ani nehnula, takže nakonec musela požádat o pomoc domorodce, kteří ji vytáhli. A když už došlo na povídání o povaze Norů tak dle Lucky jsou Norové v severní části rozhodně vlídnější a přátelštější než na jihu. Kladou důraz na rodinu a v tomto směru je řízena i pracovní doba. Když už je nutno dělat přesčas, je opravdu nad standardně oceněn neboť je to čas, který mohl strávit dotyčný  s rodinou. Asi by se v tomto směru mohlo učit mnoho dalších států, o Česku nemluvě.
Úsměvných historek včetně té o sáčcích na sběr medvědího trusu  a soutěže s tím spojené zaznělo toho večera neskutečně mnoho, Lucka je prostě šoumenka každým coulem.  Dokonce každý, kdo měl zájem, si mohl domů odnést na památku kousek korálu, který Lucka vlastnoručně nasbírala.
Přejme jí tedy, ať se jí i jejímu partnerovi  na jejich výpravách daří i nadále a brzo nám doveze ukázat další fotky ze svých cest..

Monika Šavlová

DSC_2669 DSC_2673 DSC_2674 DSC_2675 DSC_2677 DSC_2679 DSC_2680 DSC_2682 DSC_2683