ZAJÍMALI SE O HISTORII

11 března, 2017|Posted in: Obecné

 Do kladrubského muzea přijel ve čtvrtek dokumentarista Libor Marek, aby tamním návštěvníků poodhalil tajemství hradu Přimda, který natočil s Josefem Babkou a Antonínem Hříbalem. V úvodu přečetl část z Kosmovy kroniky české, ve které je pravděpodobně zmínka o Přimdě už z roku 1121. „Píše se tam o hradu, který popisem Přimdu připomíná, může to být právě on. Úplně přesný ten zápis není.  Každopádně celý večer byl pro mě zajímavý. V dokumentu i na fotografiích jsem poznala různá místa, bylo popsáno, kde byla například studna, kaple, černá kuchyně, nebo také vězení, kde pobýval i Soběslav II. Posluchače zaujala i zmínka o tak zvané výsernici,“ řekla kladrubská Monika Šavlová.
Po promítnutí filmu představil autor Libor Marek  Andreu Huclovou, která dovezla na přednášku  maketu hradu, na jejíž tvrobě strávila mnoho hodin titěrné práce. Přijel i  archeolog Tomáš Mařík, který   dovezl na ukázku archeologické  nálezy. „Jednalo se prý o kousky keramiky, jako například okraj hrnce z 15.století nebo tak zvané poklicomisky či miskopoklice. K vidění byly i staré mince. Mě osobně přednáška moc zaujala a myslím si, že na své si přišli i ostatní,“ dodala Monika Šavlová, která zaslala i připložené fotografie.
Autoři filmu Přimdy Libor Marek a Josef Babka právě dokončují film Volfštejn. Ten bude mít slavnostní premiéru 24. června v muzejních zahradách Černošína společně s vystoupením skupin historického šermu, pohádkou a ohňovou show.
MarS
Foto: Šavlová
DSC_2690 DSC_2691 DSC_2696 DSC_2697 DSC_2699 DSC_2702 DSC_2709 DSC_2712 DSC_2715 DSC_2717 DSC_2723 DSC_2725