Z CESTOVÁNÍ PO TIBETU

10 dubna, 2017|Posted in: Obecné

Cestovatelský občasník – tentokrát o Tibetu

O tom, jak se žije v Tibetu přišel ve čtvrtek 6.4.2017 do muzea v Kladrubech popovídat cestovatel a horolezec Čestmír Lukeš.  Pan Lukeš žije od roku 1971 ve Švýcarsku, kde je ve styku se zdejší tibetskou komunitou,která čítá v současné době kolem 3 tisíc obyvatel Je to největší komunita v Evropě této národnosti. Samotný Tibet navštívil za svůj život zatím 5x. Dle jeho slov ač má tuto zem opravdu velmi rád a má k ní blízký vztah, přiznal, že díky zvěrstvům, která na tibetském lidu páchají Číňani, v současné době nemá sílu tam jet neb si nejspíš vystavil v nebezpečí i svůj život, až by se tohoto lidu namsítě zastal.
Čína v této zemi např. už jen během první okupace zničila více jak 6 tis klášterů. Snaží se tibetský lid pokořit, psychicky ho zdeptat tam, kde nemohou zasáhnout i podstatně hrubějším způsobem. Neveřejně se mluví např. o násilných sterilizacích žen, vraždách novorozeňat a spoustě dalšího násilí.
Ke své přednášce promítal  diapozitivy, takže si mohli posluchači udělat na zdejší svět svůj vlastní pohled a názor. Země plná hor a kamení a uvnitř ní velmi pracovití, stále se usmívající, milí a vlídní lidé. Rozněžnil se při vzpomínce na bandu chlapců, kteří ho vyzvali, aby s nimi chvíli kopal fotbálek hadrovým míčem. Vzhledem k rozdílnosti věku byl prý velmi brzo zplaven a značně zadýchán, čehož ovšem omladina neuvyžívala, ale právě naopak, malý klučina přišel, vzal ho vlídně za ruku a vyměnil si s ním místo v brance.
Svoji velkou sympatii k Tibetu pan Lukeš neskrývá a svůj postoj k Číně dává nepokrytě najevo např. samolepkou na zadním okně svého vozu.

Vše o tomto dobrodruhovi s tichým a vlídným hlasem můžete najít na www.mireklukes.cz.
Monika Šavlová

Foto: Čestmír Lukeš, Monika Šavlová
DSC_3849 DSC_3850 DSC_3852 DSC_3853 DSC_3856 DSC_3859