OŘÍŠEK ZVANÝ ČEŠTINA

3 května, 2017|Posted in: Obecné

Nevíš si rady s češtinou? Volej 257 531 793.

Kdy psát velké či malé písmenko, jak oslovovat, kdy psát  I či Y a spoustu dalšího o češtině povyprávěl v pátek 28.4.17 v RMK ředitel Ústavu pro jazyk český PhDr. Martin Prošek. Tato instituce provádí vědecký výzkum, její role je poradenská a vede soustavný průzkum českého jazyka. Setkávají se zde s dotazy i lidmi různého typu a toto se snaží interpretovat pro rozšíření znalosti naší řeči dále např. v různých rubrikách, z nichž k nejzajímavějším patří „Co Vás zajímá“  V ústavu je osm různých oddělení, pan Prošek povyprávěl krátce o oddělení gramatiky, stylistiky, dialektologie a jazykové poradny. Zdůraznil, že hlavním úkolem jejich týmu do budoucna je rozvinout co nejširší spolupráci s počítačovými linquisty.
V rámci své přednášky se pokusil rozbít několik mýtů o češtině, které se v současné době zejména v médiích tradují. Rozhodně nesouhlasí s názorem, že  český jazyk je v současné době plný anglicismů, jak se píše. Např. v úřední korespondenci se anglicismy vůbec nevyskytují. Taktéž při běžném životě např. ve veřejných dopravních prostředcích na ně téměř nenarazíte a většinou ani doma při kávě či posezení na zahrádce jich moc z úst nevypustíte. Zato v cizích firmách se vyskytují hodně, nicméně v celkovém množství se rozhodně nedá hovořit o převaze. Procentuální výzkumy o používání jednotlivých slov provádí Ústav pro jazyk český v tzv. českém národním korpusu.
Tuto přednášku si nenechalo ujít ani pár místních učitelských legend – p. Čechura a p. Folková, jejichž výuku si pamatuje značná část kladrubského obyvatelstva.
Posluchači se dozvěděli  spoustu nejen zajímavých,ale leckdy i zábavných informací.  Např. že oslovit pána, jenž se jmenuje Smrt lze jedině pane Smrte, ale pána, jenž se jmenuje Pudivítr lze oslovit pane Pudivítre, Pudivítře či Pudivětře.  Hodně legrační byla i historka o paní, která se rozhodla, že nebude přechylovat příjmení svého manžela a tudíž po svatbě přijala příjmení Koza.
Závěrem PhDr. Prošek poinformoval, že každý, kdo má jakýkoliv problém s českým jazykem, či jakoukoliv pochybnost o svých znalostech, může volat do jazykové poradny, kde sedí  odborníci a ti každému rádi pomohou. Linka je 257531793 a funguje denně v čase 10-12 a 13-15h.
Monika Šavlová

DSC_4436 DSC_4443 DSC_4444 DSC_4445 DSC_4447 DSC_4449 DSC_4451 DSC_4456