SMOLNÝ PACOV PRO WESCHTU

8 června, 2017|Posted in: Obecné

V neděli 4. června vyrážíme  na další závod seriálu MMČR Buksa Ados do  Pacova.  Že jedeme  fandit především těchlovickému jezdci Rudovi Weschtovi  už  asi není ani třeba zmiňovat. V průběhu týdne k nám prosakuji  informace, že se v Pacově objeví kromě stalých jezdců seriálu  i Filip  Neugebauer, jezdící převážně v německém seriálu  ADAC a dále pak němec Tim  Koch, rovněž z ADACu.  Plni očekávání  pospícháme jako vždy nejprve za  jezdci do depa. Bohužel informace ze stanu MAX2 není dobrá. Ruda má od rána  problémy s  krční páteří.  Přesto věříme, že nějaký ten bodík v závodě  urve.
Odpolední blok programu zahajuje první jízda MX2,  kde  jede další borec z našeho okolí – Patrik Liška – č.239. Od začátku  závodu  je boj o první dvě místa jednoznačně v režii zahraničních  jezdců týmu  Buksa Ados – Francouze Sulivana Jaulina a Maďara  Bencze Szvobody. Třetí dojíždí Jakub Terešák.  Černošínský  Patrik Liška dojíždí dvanáctý.
Následují  veteráni, kde již klasicky  vyhrává Martin Žerava.  Sotva  dojede a přebere věnec, odváží ho mechanik opět na start,  tentokrát královské třídy MX1. Tenhle borec už několik  sezon jezdí obě  třídy, přičemž v té své veteránské  víceméně nemá konkurenci.
A  je to tady –  zatímco veteráni sváděli své boje na trati, ke startovnímu  roštu přijíždějí jezdci třídy MX1. Přichází klasická  úprava  startovního místečka, tzv. motokrosařský taneček,  zaváděcí kolo a už  stojí všech 40 jezdců na startu. Burácení  motorů společně se startovní  znělkou v nás zvedá adrenalin  a chvějeme se nervozitou, ruce zpocené,  srdce buší, ať si  říká kdo chce co chce, je to dech beroucí hukot.
Start  bohužel  nevyšel, ale Ruda se postupně probojoval na konečné sedmé  místo, které vzhledem ke zdravotním problémům je dobré. Jízdu nakonec  po chybě jasně  vedoucího Martina Michka získává zkušený  „lišák“ Petr Bartoš, který  ihned po projetí cílem dává  průchod svým emocím, klesá k zemi a líbá  ji. Třetí dojíždí  M. Sukup před Filipem Neugebauerem. Rudovo další soupeř, ale také  velký  kamarád v jednom, Jára Romančík dojíždí pátý.
Druhou jízdu MX2 vyhrává Martin Krč, před Jaulinem a  Slovákem Sikyňou.  Patrik Liška tentokrát dojíždí na krásném  pátém fleku.  Páté místo drží  Patrik i v celkovém hodnocení  seriálu. Jen tak dál.
V druhé  jízdě veteránů  vítězí Martin Žerava, jen s tím rozdílem,že tentokrát  nejel  svoji vítěznou jízdu stylem start cíl, ale chvíli byl ve vedení  Michal Kadleček. A opakuje se i situace s rychlým přesunem  na startovní  rošt MX1. Tenhle pán je borec s velkým B.
Start do druhé  jízdy námi sledované MX1vyšel mnohem lépe,  Ruda odjíždí pátý. Bohužel  ve druhé zatáčce skládá  motocykl a propadá se na předposlední místo.  No, to je den,  říkáme si, a už už ženem Rudu vpřed. Ten postupně zdolává  jednoho jezdce za druhým, až se v osmém kole dostává na solidní  9.  pozici. Bohužel přichází druhý, tentokrát mnohem těžší  pád. Další jezdec v pořadí František Smola, nemá možnost  nijak reagovat a přes ležící  motocykl rovněž hodně těžce  padá. Oba dva po velmi rychlém zásahu  záchranářů, sice  ztěžka, ale přeci jen odchází po vlastních.
Situaci  bohužel neunesl člen doprovodu Fr. Smoly. Vzniklý konflikt končí  několika drobnými potyčkami, které následně bude řešit  komise. Závod  pro nás tak nějak ztratil na zajímavosti, což  nás trošku mrzí kvůli  Járovi Romančíkovi, který se v druhé  rozjížďce umístil na krásné druhé  pozici za Martinem Michkem  a v celkovém hodnocení závodu tak jezdec  teamu JD 191 končí  za Martinem Michkem a Petrem Bartošem třetí.
Neodjíždíme  zklamaní, že Rudovi utekly body, odjíždíme rádi, že je v  pořádku. Je to  sport, který přináší i pády, některé  i velmi nebezpečné. My zůstáváme  fanoušky dál – nás se Rudy jen tak nezbaví – a věříme, že není všem dnům  konec. Ruda po smolném závodě v Pacově bohužel propadl v celkovém  hodnocení mistroství z třetí pozice. MMČR nemá za sebou ale ani polovinu  plánovaných závodů, tudíž současná sedmá  pozice určitě není definitivní,  jelikož ztráta není až  tak propastná.

Monika a Milan Šavlovi

DSC_0735 DSC_0759 DSC_0766 DSC_0767 DSC_0773 DSC_0774 DSC_0778 DSC_0791 DSC_0795 DSC_0799 DSC_0804 DSC_0809 DSC_0816 DSC_0823 DSC_0835 DSC_0863 DSC_0870.1 DSC_0878 DSC_0908.1 DSC_0914 DSC_0919 DSC_0926 DSC_0993 DSC_1043 DSC_1052.1 DSC_1066.1 DSC_1085