V KLADRUBECH JSOU POHLEDNICE A AUTÍČKA!

18 března, 2018|Posted in: Obecné

V pořadí již druhou dvouvýstavu letos uspořádalo ve svých prostorách Regionální muzeum Kladrubska. A i tentokrát to byla tzv. trefa do černého. Jedná  o výstavu starých pohlednic Kladrubska a Plzeňska, které zapůjčil kladrubský pan Vladimír Šmahel a dále o výstavu autíček dalšího Kladrubáka – pana Edy Kvasničky.
Vernisáž k těmto výstavám se konala v pátek 16. března. Paní starostka v úvodu zdůraznila, že muzeum bude klást důraz především na výstavy domácích sběratelů a umělců. Následně o svých sbírkách pohovořili vystavovatelé. Pan Šmahel se rozpovídal o zajímavostech, které sbírání pohledů přináší. Zmínil, že doma jich má kolem 30 tisíc. Následně poděkoval za pomoc při identifikaci některých míst z pohlednic starých Kladrub panu Čechurovi, který je vlastně chodící kladrubská encyklopedie. Pan Kvasnička se rozhovořil o svých sbírkách autíček, vysvětlil jaká autíčka a proč na výstavu vybral. Oba sběratelé vernisáž zpestřili kvízy, kdy první z nich se týkal nalezení rozdílů mezi na pohled naprosto identickými pohlednice a druhý pro změnu nalezení naprosto stejného modelu autíčka.

Na žádost pana Šmahela hudební doprovod dělala jeho paní Stáňa s žáky ZUŠ Stříbro, pobočka Kladruby.
Zejména starší generace se při prohlížení pohlednic postupně rozvzpomínávali na místa zde vyfocená.  Čímž se u jednotlivých stojanů rozproudila kolikrát velmi zajímavá debata.  A stejně tak tomu u autíček, kde skoro každý starší návštěvník výstavy nalezl vůz, který v minulosti vlastnil. Nechyběly totiž miniatury moskvičů, škodovek či např. trabantů.

Ač by se na první pohled zdálo, že tato výstava zaujme spíše starší hosty, ukázalo se , že měla  alespoň při vernisáži velký úspěch i u mladé generace.

Monika Šavlová