MÍCHAT BARVY JE TAKÉ UMĚNÍ

15 března, 2018|Posted in: Obecné

Míchat barvy je také umění

Jak titulek napovídá, dnešní řádky jsou takové k zamyšlení. A v podstatě pro každého, protože každý někdy v životě maluje, nebo si aspoň nechá vymalovat. Napadlo vás někdy, jaká je to práce? Už se vám někomu stalo, že jste jeden den vymalovali dvě stěny pokojíka a druhý den jste rozdělávali barvy a ne a ne trefit ten včerejší odstín? To se machrům stát nemůže. Například v Centru barev ve Stříbře by vám to hned vysvětlil Jaroslav Chvátal!  Toto centrum najdete na Husově ulici číslo 94 ve Stříbře.

Jaroslav Chvátal se věnuje malířině a výmalbě už přes dvacet let, dá se tedy říci, že má mnoho zkušeností. A že je to kumšt!

Kde jste se učil malovat a jaké byly začátky?

Chodil jsem na školu v Plané u Mariánských Lázní, vzpomínám si na první lekce, které hlavně zahrnovaly výuku chůze na štaflích. Mistr mezi námi chodil a občas nám jakoby nedbale strčil do kýble. Tím nás učil, abychom kýbl s barvou včas zachytili a při tom nespali ze štaflí.  Občas někdo i spadl, ale všichni jsme se to naučili. Docela rád na to vzpomínám.

Jak to bylo po škole, ihned jste pracoval v oboru?

Hned po škole jsme našel práce u jedné firmy ve Stříbře. Tam jsem dlouho nevydržel a šel jsem do jiné firmy, kde mi více vyhovovali nabízené podmínky.

A kdy jste začal sám podnikat, jaké byly první kroky?

Otevřel jsem  si živnost v roce 2002. Lidé se mi ozývali přes telefon a firma se poměrně rychle dobře zapsala a já mám pořád práce. víc než dost! Ve firmě jsme se svým otcem, jsme dobrý tým a vše nám šlape.

Je to moc těžké namíchat správný odstín?

Kolikrát ano, nesmíte se vůbec splést, stačí abyste trochu přelili více odměrku a už je to špatně a tuto barvu už použít nemůžete, musíte ji dát zpět do oběhu. Tomu říkáme mrtvola, skončí v regálu jako akční nabídka pro zákazníka, kterému by se mohla hodit a líbí se mu za výhodnější cenu.

Jakým způsobem se barvy míchají?

Máme na to míchací centrum. Pracujeme přes počítač, kde ve vzorníku najdeme odstín. Počítač připraví poměry, já pak mám takovou míchací mašinu, které říkám kolotoč, tam jsou válce s odměrkami a z odměrek jde správný počet mililitrů barvy do nátěrové hmoty v kýblíku. To se musí vše pořádně promíchat v šejkru. Tak připravím všechny potřebné barvy pro zákazníka.

Mají lidé nějaká zvláštní přání?

Poslední dobou jde nejvíce odstíny šedivé, hnědé a červené. Nejde odhadnout podle generace, co si kdo objedná, mladí i starší, každý má své představy.

A nabízíte pouze malbu na zeď, nebo i jiné nátěry?

Zvýšila poptávka po nátěrových hmotách na střechy, podlahy, a další věci, například zákazník přijde a chce vypočítat spotřebu barvy na určitou délku plotu.

Lze u vašeho obchodu zaparkovat, když někdo potřebuje velké množství barvy?

Ano, to lze, lidé tam sice značku zákaz stání, ale lze tam zastavit pro naložení a vyložení nákupu do vozidla. Takže se lidé nemusí bát, když jedou už pro zboží, tam zastavit. Anebo je další možnost, pokud si zákazník objedná opravdu velké množství barvy, jsme ochotni mu ji přímo odvézt domů do vzdálenosti 35 km zdarma.

A jaký je na Centrum barev kontakt?

Lidé nás najdou v Husově 94 ve Stříbře nebo mohou nezávazně zavolat denně i o víkendech na telefonní číslo 604 408 011, 737 394 675