KŠANDA V KLADRUBECH

8 dubna, 2018|Posted in: Obecné

Kšanda je název divadelní komedie autora a herce Jaroslava Sypala. Se svými hereckými kolegy ji v pátek přijel sehrát do kulturního domu v Kladrubech. Lehké rozladění návštěvníků způsobila skutečnost, že samotný začátek představení se posunul o více jak dvacet minut a ještě téměř v osmnáct hodin, kdy se mělo začínat, stáli diváci ve frontě na schodech před zavřenými dveřmi do sálu.

Další smutnou skutečností pro diváky bylo světlo. Divadelní kus se totiž odehrál bez nasvícení scény. Zatímco první část hry byla díky podvečernímu času už značně v šeru, při druhé se muselo svítit v celém sále běžnými světly.

Téma hry je vlastně neustále aktuální, neboť přibližuje v humorné formě dění v zákulisí dnešní politiky. V samotné hře jde o sen malého českého člověka Huberta Kšandy, který touží po poslaneckém křesle a velké politické kariéře. Jeho záletná žena a falešný přítel mu v této cestě pomohou a přitom si plánují, jak si sami namastí kapsy. Bohužel i přes jeho představy o čestném a zásadovém jednání ve své pozici sám postupně podléhá pokušením a následně padá až na dno společnosti. Nicméně ani jeho ženě s milencem, Kšandovým přítelem, jejich intriky nevyjdou.

Kdo čekal od herců tak slavných jmen jako je Jaroslav Sypal, Michaela Kuklová, Petr Jančařík či Martin Maxa a další opravdové divadelní umění, byl asi trochu zklamán. Děj sice vede k zamyšlení a mezi řádky je spousta skryté politické alegorie. Ale překrývá se s lacinou zábavou, jako např. telefonické hovory Kšandovy sekretářky či rádoby česky hovořící vietnamský trhovec. Představení bylo ale plné známých vtipů a gagů, které vyvolaly úsměvy doslova všem divákům v sále kulturního domu.

Monika Šavlová

.

.