POMOZME BĚHEM PEJSKŮM V ÚTULKÁCH!

25 dubna, 2018|Posted in: Obecné, Obecné, PRO ŽENY

Pojďme pomáhat čtyřnohým přátelům

Běhejme a pomáhejme útulkům, takový název nese série běhů, které na několika místech české republiky pořádá Petr Sokolík. Ten se před lety rozhodl, jako milovník psů, zareagovat na skutečnost, že útulky pro psy bývají přeplněné, potýkají se s finančními problémy, často potřebují veterinární pomoc či různé potřeby pro pejsky.  Jak pomoci, to byl nápad v roce 2014, kdy oslovil řadu přátel a uspořádal běh v pražské Stromovce.  Tehdy se sešlo zatím jen 26 běžců a pro jeden z útulků se vybrala částka čtyř tisíc korun.
Více se dozvíte v následujícím rozhovoru.

Letos pořádáte běhy už po páté, kolika útulkům jste tak pomohl?

Tak běhy pořádám s přáteli na několika místech republiky. Za těch pět let jsme dokázali podpořit už 18 útulků a získali jsme pro ně více jak šest set tisíc korun. Máme z toho radost a děkujeme všem sportovcům i přátelům.

Ten první řekněme – apel – ten přišel kdy?
Já se dlouho bál do útulku podívat, nechtěl jsem vidět ty psy, jak jsou v zavření v klecích a v jakých podmínkách. Pak asi před šesti lety jsem to tedy zkusil a po té návštěvě jsem napsal různým známým, zda by někdo nepomohl s krmivem či jinými věcmi, že to rád osobně vyzvednu a odvezu do útulku. Najednou jsme měl auto nacpané krmivem, ale bohužel to bylo krmivo z velkých supermarketů, které na tom není co do složení nejlépe a psům moc nevyhovuje. Navíc psi po operacích nebo ti, kteří byli týráni, potřebují kvalitní stravu, aby se dostali zpět do kondice. Útulky mají většinou smlouvy s kvalitními značkami, které jim dávají prémiové krmivo za výrobní cenu. Psům je také nutné platit drahá ošetření a operace. Tehdy jsem pochopil, že smysluplnou pomocí útulkům je pomáhat finančně.

Tehdy tedy přišel nápad spojit sport s pomocí?
Postupně, nejsem takový úplný aktivista, ale spojení běhu, piva a pomoci těmto útulkům, mi přišlo dokonalé. Ona navíc to byla doba, kdy byl velký boom začít běhat. Takže jsem oslovil prostřednictvím sociálních sítí kamarády, že by bylo fajn si jít zaběhat do Stromovky jeden malý čtyřkilometrový okruh a každý, kdo by běžel, by dal jako startovné 100 Kč. To už jsem popsal,  vybraly se čtyři tisíce a šly pomoci. O rok později jsem pak viděl jednu reportáž v televizi o pejskovi, kterého někdo zranil krumpáčem. Ujali se ho v psím hospici v Brně.
To byl další moment, kdy jsem se rozhodl, že teď udělám akci pro tento spolek a z běhu se stane každoroční událost, přičemž vždy pomůžeme tam, kde to bude potřeba. Lidem se to líbilo a postupně si tuto informaci
začali předávat a sdílet na sítích. Tak byl opět běh ve Stromovce a to už se vybral deseti násobek, tady 40 tisíc korun. Předli jsme je útulku a lidé dokonce po nás chtěli i nějaké to slovo o akci.

A tak to šlo teda dál, každý rok další běhy pro útulky?
Ano. Ve zkratce popíši. Rok 2016 zase více běžců, už jsme měli i maskota, klíčenky, pár známých tváří z médií. Sehnali jsme pódium, moderátora z rádia. Vyjeli mimo Prahu a dokázali tak pomoci hned třem útulkům. Vloni v roce 2017 se v  Praze sešlo okolo 2000 lidí a vybrali jsme pro útulky Zvíře v tísni, Útulek Libeň a Naděje pro čtyři packy 200 000 Kč!  A začali se ozývat lidé z různých míst republiky, že je škoda, že není i v jejich městě, že by nám ji pomohli zorganizovat. Myšlenka se nám líbila, a tak  jsme do toho šli. Počet měst se tak rozrostl na osm. V každém městě vybíráme útulky, které nejsou městské. Vidíme v tom příležitost, že se účastníci akce osobně seznámí s lidmi, kteří útulek v jejich městě provozují. Dost často lidé o zařízení ani neslyšeli a takto jej poznají. Za ty čtyři  roky jsme celkově pomohli osmnácti útulkům a vybrali jsme přes 600 000 korun.

O čem Běhejme a pomáhejme útulkům je, jak to probíhá?

Máme vždy připravené dva okruhy – běžecký a pěší. V prvním případě se jedná o 4 až 5 kilometrový běh bez měření času. Neběží se o vítězství. Smyslem akce je se přijít proběhnout v pohodovém tempu s kamarády, dětmi, psy, takže nemáme připravené stupně vítězů.  Druhý okruh je pro lidi, kteří se chtějí jen projít, pro maminky s kočárky, s dětmi, pejskaře i lenochy. Ten pěší úsek měří necelé dva kilometry. Po akci pokračuje odpolední program, kde návštěvníci uvidí například vystoupení dogdancingu, dogfrisbee, psí agility, máme připravenou hudební produkci, pro děti malování na obličej, lidé si dají pivo na zahrádce a užijí si fajn odpoledne. Dospělí zaplatí startovné 100 korun, za děti se neplatí – chceme, aby se akce lidem líbila a mohli si ji opravdu užít i rodiny s dětmi. Je tam jiná atmosféra než na komerčních bězích, není to závod, všichni účinkující to dělají zadarmo. Hodně lidí ti taky řekne, že do té doby neběhali, že se styděli. Tady jsou normální lidé, silní lidé, jsou tu i „závodníci“, ale běží se tu se psy, s dětmi. A tak to chceme udržet i do budoucna – s nádechem neorganizované, nekomerční, trošku punk akce.

V jakých městech a termínech se letos akce bude konat?

Letos akce bude opět v osmi (zatím 6) městech a každá akce má svůj termín. Přikládám rozpis s krátkou informací:

27.5.     Praha Stromovka, 15 hod.
13.5.     Klášterec nad Ohří Zámecký park 15 hod.
19.5.     Liberec Lidové sady, 14 hod.
16.6.     Opava Sady Svobody,  13 hod.
8. 9.    Plzeň, Borský park, 15 hod.
22.9.   Brno Lužánecký park. 14 hod.

 

V plzni se poběží pro tachovský útulek U Šmudliny a Pro psí voči  v Dýšině.

Pardubice a Příbram zatím řešíme.

Odkaz na video z Prahy 2017: https://www.youtube.com/watch?v=D_fv-oWZso8

Foto: archiv Petr Sokolík

MarS