HORNÍCI NAVŠTÍVILI SVÉ POLSKÉ KOLEGY!

2 května, 2018|Posted in: Obecné

Stříbrští horníci přijali pozvání svých polských kolegů a kamarádů a jeli se podívat do povrchového hnědouhelného dolu v oblasti Belchatów.  Jak se tam měli a co zažili, to nám řekl místopředseda stříbrského hornického spolku Karel Neuberger. „Tento týden jsme zavítali asi dvě stovky kilometrů nad Ostravu. Setkali jsme se s vedením společnosti SITG Belchatów, kterou zastupoval ředitel Kazimierz Koziot. Nejdříve jsme se podívali do expozice dolu Belchatów v centru města. Tato expozice je velmi zajímavá a vypovídá vše o zdejším dolování uhlí. Celé město je plně závislé na dolování uhlí a následném jeho spalování. Na šachtách pracuje 4 500 lidí a v elektrárně 3 000 pracovníků. Město má 60 000 obyvatel. Doly podporují veškerou kulturní a sportovní činnost v kraji včetně fotbalu, i výstavbu stadionu. V podvečer jsme byli hosty vedení společnosti v hornickém domku Barborka,“ uvedl Neuberger.

Když si horníci odpočinuli, vydali se druhý den přímo za ředitele společnosti. „Osobně nás pak provázel. Dostali jsme se i do velínu dolu, kam je přístup osob velmi omezen. Důl samotný je hluboký 310 metrů, z toho 110 metrů je pod úrovní moře. Důl produkuje ročně těžbu 40 milionů tun a má výhled těžby až do roku 2038. V dole je přes 150 km dopravních pasů. Těžbu skrývky a sloje provádí 14 strojů. Společnost i díky skrývce nadloží vybudovala nedaleko letní a zimní areál  Góru Kamiensk, v současnosti nejvyšší bod okolních vršků se sjezdovkou 750 metrů dlouhou. Po vyfárání z dolu jsme zavítali do největší světové elektrárny na spalování hnědého uhlí. Elektrárna denně potřebuje pro svůj provoz 110 000 tun uhlí a  zásobuje energetickou síť Polska dvaceti procenty celkové elektrické energie. I oni se dnes snaží o výstavbu větrných elektráren na svém dolovém poli, ale zatím je vše v počátcích. Mě osobně zaujala čistota a upravenost všech důlních provozů,“ chválil Karel Neuberger.

Další den jeli horníci do Ostrava, kde navštívili zpřístupněné expozice dobývání břidlice v oblasti Vítkova, Záluží a Budišova. „Zde parta nadšenců  vybudovala a příští měsíc oficiálně otevře turistickou trasu po ložiskách dobývání břidlice a  Raabovu štolu. K večeru jsme se v hornických uniformách přesunuli do prostor hornického muzea Landek, kde se odehrával již 129. Skok přes kůži. Tím naše několikadenní akce skončila a vraceli jsme se s bohatými poznatky a zkušenostmi domů,“ řekl závěrem Karel Neuberger.

Foto: Karel Neuberger

.