O PIRÁTECH V KARIBSKÉM MOŘI

19 května, 2018|Posted in: Obecné

Již podruhé navštívil se svojí přednáškou námořník, cestoval, dobrodruh i spisovatel pan Jiří Frank. Tentokrát posluchačům přiblížil historii pirátství, které má prameny v Karibském moři. Zde od cca poloviny 17.století vládlo kruté společenství mužů, kteří nade vše milovali svobodu. Vyhlášeným ostrovem v Karibiku je Jamajka. Je to jediný ostrov, kde se mluví anglicky. Angličané ji totiž v r 1648 dobyli nad Španěly. Jamajka je odjakživa pirátstvím proslavená. Během svého vyprávění zmínil mimo jiné pan Frank i jednoho z nejznámějších pirátů a to Černovouse. Právě díky tomu, že tento chlapík uměl psát a veškeré své pirátské akce si zapisoval, můžeme si dnes udělat jakousi představu, jak to všechno kdysi bylo. Zajímavostí na tomto muži bylo to, že měřil 2,08m a do svých dlouhých černých vousů si při přepadeních lodí dával doutnáky. Tím, jak se mu valil pak od pusy dým, budil v prostičkých námořnících mylnou představu, že je přepadla nadzemská bytost. Bohužel při jedné ze svých výprav byl nakonec přemožen, jeho hlava byla setnuta a napíchnuta na loď vítězné lodě.

Pan Frank, coby československý námořník, projel poprvé ve svém životě Karibik na lodi Bratislava. Povyprávěl např. i o ostrově Aruba, který tam navštívil. Zde bylo ostrovní vězení, kterým za 100 let prošlo kolem 70 tis vězňů. Vzhledem k nelidským podmínkám jich za tu dlouhou dobu přežilo jen velmi málo. Mrtvoly nepreživších byly shazovány do moře, kde se o ně postarali žraloci.

Povídání o pirátství bylo zajímavé, informací byla opravdu spousta a tak posluchači odměnili našeho námořníka velikým potleskem. Následně si prohlédli i exponáty, které ze svých cest dovezl.

Monika Šavlová

Foto: Monika Šavlová + Jiří Frank

.