MEDVĚD HUGO PŘIJEL ZA MEDVĚDY DO ČERNOŠÍNA

22 července, 2018|Posted in: Obecné

Milé návštěvy se dočkalo černošínské muzeum v pátek 20. července. Přijel totiž za nimi legendární Hugo na cestách, tedy velký plyšový medvěd Hugo, který v rámci vzdělávacího projektu cestuje po zajímavých místech Česka i Slovenska a přibližuje tak krásy těchto zemí lidem se zdravotním znevýhodněním. Více o projektu řekla majitelka Hana Talihlubučková, kterou doprovází na cestách kromě medvěda Huga také fotograf a umělecký vezoucí, jak si říká, Ondřej Rajcsányi . „Hugo na cestách je vlastně mezinárodní vzdělávací projekt, ve kterém medvěd pomyslně vede zájemce po různých místech. Na těch pak vznikají reportáže s fotodokumentací i videi. A všechny tyto informace jsou pak prostřednictvím webu předávány lidem s různým postižením a seniorům, kteří už nemohou jet někam daleko. Dokonce máme zprávy od lidí, kteří se sem do Čech od  1948 nedostali a žijí trvale v zahraničí, že by rádi viděli fotografie z určitých míst. Že věk či nějaké zdravotní omezení jim už nedovolí do Čech přicestovat, ale že na tuto zemi rádi vzpomínají. A právě oni pak rádi chodí na naše stránky,“ uvedla Talihlubučková.
Reportáže vznikají dvakrát týdně a zahrnují vždy nějaké místo, řemeslo či lidovou tradici. Projekt je dotován ze zdrojů Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova,“ více uvedl senátor Miroslav Nenutil ze Stříbra. „Tyto projekty rádi podporujeme, vždyť jde o pomoc a tento program zlepšuje  život a povědomí seniorům či lidem se zdravotním znevýhodněním, což je jistě záslužné. My jsem rádi, že podobné programy vznikají,“ uvedl Nenutil.
V rámci projektu Hugo na cestách je také vyhlášen už 4. ročník soutěže o Cenu Adolfy Heyduka, která je určena místu či památce , které je nejvíce přátelské lidem se zdravotním omezením.
Více se dozvíte na stránkách: http://hugonacestach.info/
MarS