SVATOVÁCLAVSKÝ VÝŠLAP KONČIL V KOSTELCI

29 září, 2018|Posted in: Obecné

 Tradiční, letos už patnáctý, Svatováclavský vejšlap se uskutečnil na svátek sv. Václava ve Stříbře.
Stříbrští se sešli dopoledne u radnice na náměstí a vydali se na trať dlouhou 11 kilometrů. V podobný čas vyšli také turisté z Hněvnic, Kladrub i Kostelce, každá obec měla podobně dlouhou trať, pouze jinými místy. Kostelečtí mají vycházku v okolí Kostelce.
Každý rok se turisté sejdou v jiném cíli, tedy v jedné z obcí, která převzala pověstný škrpál a je tedy pak hlavním pořadatelem akce, kde pak v cíli čeká na všechny hudba i občerstvení.
Letos se na podzimní výlet vydalo celkem 254 turistů, jak uvedl pořadatel stříbrského pochodu Karel Kašpar. „Nejvíce účastníků bylo z Kladrub, kde vyšla stovka lidí. Pak ze Stříbra, odkud do Kostelce došlo 64 turistů a z Hněvnic a Kostelce se vydalo vždy po pětačtyřiceti lidech. Počasí přálo, děkujeme za účast,“ řekl Kašpar.
Ze Stříbra šla Marie Benešová s přáteli. „My chodíme rádi na výlety. Tady byl tedy v jednom místě pro nás docela náročný terén, ale zvládli jsme to. Měli jsme krásné počasí, akorát jsme koukali po houbách a ty nebyly, což nás mrzí,“ smála se Benešová.
Zajímavostí je, někdy přijedou na vejšlap i lidé z dalších míst, jako například z Halže Hana Sedláčková a z Pernolce Pavel Ryba. My se dobře známe s Hněvnickými a tak se rádi k jejich akcím také přidáme, byť jako hosté. Chodíme s nimi na výlety už asi deset let,“ říkají.
MarS
.