ZAČÍNAJÍ KURZY JÓGY!

28 září, 2018|Posted in: Obecné

I v letošním školním roce budou probíhat kurzy jógy ve Stříbře.

Co je to jóga?

Jóga je zaměřena na harmonii mezi tělem a myslí. Jejím cílem je zklidnění těkavé mysli, dosáhnout harmonii se svým Já, ovládat životní energii, své tělo, mysl, emoce. Snaží se, abychom poznali sebe sama. Je to tedy mnohem komplexnější pojem než jen fyzické cvičení.

Mezi jógou a ostatními pohybovými aktivitami včetně sportu je jeden velmi podstatný rozdíl. Jóga je nesoutěžní aktivita, jejímž cílem není dosahování výkonů, ale prostřednictvím tělesných cvičení dosáhnout příjemných vjemů. Jedná se o pomalé, nešvihové, vědomím řízené a kontrolované cvičení.

Jóga je životní styl, není to pouze hodina týdně na podložce. Tělo a mysl spolu úzce souvisí. Pokud se cítíme špatně, zlobíme se nebo máme deprese, odráží se to i na našem fyzickém těle. Naopak pokud máme tělo zanesené a energetické dráhy neprůchozí, ať už nesprávnou stravou, nedostatkem pohybu či špatným dýcháním, odráží se to i na naší náladě a psychickém stavu. Z toho je vidět, že je dobré pečovat jak o tělo, tak o mysl. Oboje musí být čisté, klidné a zdravé.

Po nějakém čase najednou zjistíte, že už vás tolik nebolí záda od počítače, přestává vás bolet hlava a dokonce vás už ani tolik neštve šéf. Sami uvidíte, že jste na konci každé lekce příjemně nabití a plní energie. Je vám lépe a víte, že jste za své rozpoložení zodpovědní sami

Jak jste se k ní dostala?

Poprvé to bylo ze zvědavosti asi před 17 lety. Bydlela jsem blízko jógového centra. Bylo to takové pomalé cvičení, pomalé pohyby, které zpočátku vypadalo velmi jednoduše, že se nic neděje, ale skloubit pohyb s dechem a plným soustředěním není zas tak jednoduché. Odcházela jsem s úsměvem, nabitá energií, což se mi po jiných sportovních aktivitách nestávalo. Jógu jsem si zamilovala. Je pro mě cestou sebepoznání a moc ráda bych byla pro své klienty i okolí prostředníkem na té jejich cestě.

Jak probíhají hodiny jógy?

Lekci začínáme úvodní relaxací, protože díky ní uvolníme tělo, zklidníme dech i mysl a naladíme se na následné cvičení. Poté je třeba rozhýbat páteř, zahřát svaly a připravit se tak na jógové pozice (ásany). V nich se setrvává v krátkých výdržích, během kterých se

dozvíte o účincích ásany na fyzické tělo i o jejím jógovém významu. Na konci každé lekce je zařazená příjemná relaxace, která vás zklidní a uvolní.

Kdo se může přihlásit?

Každý, kdo se chce věnovat sám sobě. Cvičit může kdokoliv, stačí najít ten správný směr. Jóga je pro ženy i muže, pro mladé i starší, pro zdravé i nemocné (samozřejmě se musí dodržovat určité zásady podle zdravotního stavu). Všichni jsme jedineční. Někdo potřebuje aktivní pohyb, aby se vyřádil, někomu zase vyhovují klidnější lekce s výdrží v jednotlivých pozicích (které vedu i já). Práce s dechem je však součástí každé jógové lekce a právě dech nás vede ke zklidnění.

Lidé dnes cvičí jógu z mnoha důvodů – chtějí zmírnit stres současného života, očistit tělo nebo třeba i proto, že je to módní záležitost. Někteří lidé jógu praktikují na radu lékaře, kdy jim byla doporučena ke zlepšení jejich zdravotních problémů. Jóga nám dokáže pomoci v mnoha oblastech, ale hlavním smyslem jejího praktikování je vnitřní cesta, která je pro každého zcela ojedinělá.

Jaké další kurzy vedete?

Kromě skupinových lekcí hathajógy v domě dětí je možné si domluvit soukromé lekce individuálně nebo v malé skupince, podle potřeby nebo zdravotního stavu.

Vedu i jógu pro těhotné, která pomáhá předcházet těhotenským obtížím a přípravě na porod.

Opět proběhne úvodní hodina zdarma, aby si každý, kdo nemá zkušenost s jógou, mohl přijít vyzkoušet a pak se rozhodnout, jestli bude chtít pokračovat.

 

Na první lekci jógy se můžete nezávazně přijít podívat 2.10. v 18 hodin do DDM Stříbro.