CESTOU, LESEM, ČESKÝM KRASEM..

21 října, 2018|Posted in: Obecné

Český kras nabízí milovníkům přírody a zajímavostí nevšední zážitek. Jeden den je však na výlet po okolí málo, neb o mnohé přijdete. Kromě asi nejznámějších Koněpruských jeskyň a okolních skalních masívů, můžete dojít až k Aksamitové bráně (největší skalní brána Českého krasu). Doporučuji i Čertovy schody, zajímavostí je také lom Kosov. Ten není ale přístupný, k němu se dostanete pouze řízenou prohlídkou s průvodcem.

Lom a jeho přilehlé okolí má bohatou geologickou minulost. Na mnoha místě může dobrý a zkušený pozorovatel najít graptolity – převážně hlavonožce (také jsem našla) a kdo má opravdu štěstí, tak může najít i trilobita. (To už ale spíše hodně výjimečně).

Pravěké prvohorní sopečné výlevy dostaly na povrch země řadu hornin a vrstevních sledů, následně tam pak mnohé dovršila těžká technika při dolování hornin.

Lom Kosov zahájil svou činnost někdy v době rozšiřování provozu Králodvorské cementárny v Berouně počátkem 20. století. Sloužil k těžbě korekčních surovin na výrobu cementu. Zajímavostí bylo to, že lom byl spojen přímo s cementárnou lanovkou, která původně vedla z Koněprus. Teprve v druhé polovině minulého století byl od cementárny proražen asi jeden kilometr dlouhý spojovací tunel, který už pak byl upraven jako pásový dopravník.

Do lomu je vstup zakázán, majitelem je Velkolom Čertovy schody. Občas se tam ale konají geologické exkurze, nutno tedy sledovat stránky Berounska.

 

.