PLZEŇŠTÍ VOZÍČKÁŘI BILANCOVALI

20 listopadu, 2018|Posted in: Obecné

Místní organizace Vozíčkáři Plzeňska se sešla na výborové schůzi, kde mimo jiné probírala akce letošního roku a také nastínila možné akce v roce 2019. Více uvedla předsedkyně organizace Anna Stejskalová. „Náš výbor se schází pravidelně každý měsíc. Teď jsme bilancovali, povedlo se nám mnoho zajímavých akcí. Hodně byl žádaný rekondiční pobyt ve Vráži u Písku. Letos ještě stihneme jeden, a to v prosinci, kdy se vydáme do Františkových Lázní.  Samozřejmě během roku jsme uspořádali také mnoho výletů. Byli jsme v Konstantinových Lázních, byť nám nepřálo počasí, zvládli jsme prohlídku parku, kostela, muzea a také malé ZOO na Krasíkově. Naši členové se zúčastnili i ozdravného pobytu v Exodusu v Třemošné, kde se věnovali rehabilitaci, v rámci ergoterapie si měli možnost vyrobit různé výrobky, byli jsme na výletě v Plasích v Muzeu stavitelství. Abychom měli také něco z kultury, vydali jsme se do divadla. Nová Scéna DJKT v Plzni nás přivítala  představením muzikálu Kdyby tisíc klarinetů, naši členové byli uneseni krásným zážitkem,“ uvedla Anna Stejskalová.
Kdo by měl pocit, že se vozíčkáři baví jen výlety a kulturou, tak by se mýlil, vozíčkáři také sportují, a to dokonce závodně!  V červnu se vydali na pětiboj. „Měli jsme úspěch a odvezli jsme si nejvyšší ocenění. Soutěžilo  kolik  9  a klání proběhlo v těchto soutěžích  – hod diskem, oštěpem, koulí, slalom a běh. V září Hvězda Praha, Memoriál Z.Hanákové, i tam jsme byli úspěšní, slalomy, jízda na 1 km, běh na 1 km, 11 ocenění pro Plzeň. V Lobzích čtyřboj, střelba ze vzduchovky, pistole, kuše a luku pod záštitou MmP, OSSS a Dukla Plzeň, nás bylo 11 a odnesli jsme si celkem 9 výher,“ říká Stejskalová.

A další zajímavé sportovní akce navštívili vozíčkáři i ve prospěch druhých, účastnili se charitativních běhů. „Možná to zní neuvěřitelně, ale i vozíčkáři mohou na běhy. Tam ale nejde o čas, pouze o účast. A tak jsme se účastnili běhu pro Domovinku v Plzni, pro Vítečka v Černošíně a dalších běhů  ve spolupráci s Rozběháme Česko. V září jsme se také sešli na plzeňské střelnici, kde jsme si kromě trojboje užili také zpívání s kytarou,“ říká předsedkyně organizace. Podporujeme svojí účastí na utkáních naší Viktorku Plzeň, která nám zdrarma věnuje vstupenky.

Vozíčkáři vyrazili i za svými přáteli do Německa, dále se vydali na různé vernisáže, například v září byli vozíčkáři na výstavě Domovinky pod názvem Krása stáří, kde došlo i ke křtu kalendáře. 1.10. se zúčastnili vernisáže Výstavy Taje Altaje v E-centru ČEZ v Plzni, o cestě vozíčkářky po Transsibiřské magistrále. A byly i další výlety, do Plas, do ZOO,  Techmánie,  zahráli si minigolf, užili si odpoledne s hudebním duem, vyrazili i na bowling.  „Musím poděkovat všem, kteří nám pomáhají, zařizují pro nás různé věci a celkově jsou pro nás oporou. 9.11. Podzimní posezení s besedou Prevence kriminality pro OZP a seniory, s vystoupením souboru Boleváček nás velmi potěšilo. Už brzy se zase potkáme na Mikulášské nadílce v bolevecké Sokolovně. Snažím se, aby činnost organizace byla pestrá. Vše je ovšem podmíněno financemi. Naši členové si platí pobyty v plné výši, protože dotace a příspěvky od ÚMO většinou stačí na příspěvek na dopravu. S tím souvisí malý zájem o rekondice, někteří lidé by rádi jeli, ale finanční situace jim to nedovolí. Proto jsme rádi za každý, byť malý, obnos na přilepšení naší činnosti. Třeba i materiální pomoci na občerstvení v rámci akcí je velmi kladně hodnoceno,“ vysvětluje Anna Stejskalová.

Co plánují:
V roce 2019 bychom chtěli uskutečnit další pobyt v lázních Vráž u Písku, kde ale bohužel došlo k většímu navýšení poplatku za balíček o téměř 1000 kroun, mám obavu, zda budou moci jet všichni zájemci z finančních důvodů. Dále podle zájmu rekondice ve Františkových Lázních.
V květnu a září ozdravný pobyt v Třemošné v EXODUSU. – termíny jsou stanovené.
Zájezd do Muzea v Černošíně ve spolupráci s paní Martinou Sihelskou a Vítečkem-středisko pro OZP v Černošíně.
Jarní a Podzimní posezení – termíny jsou známy duben a listopad.
Účast na sportovních hrách v Plzni, Hvězda, Střelby a pod.
Výlet – ZOO Plzeň; Hruškova zahrada; cesta kolem Boleveckých rybníků
Výlet na koncert dle nabídky zámek Kozel.
Plánovaný výlet „Dostupná Šumava.“ ve spolupráci s MěO STP Plzeň-město.Kulturní odpoledne MěO STP Plzeň-město.Navštívíme divadelní představení dle nabídky DJKT Plzeň.

Výbor se sejde na výborové schůzi 11x.

Členská schůze se uskuteční v daných termínech 3x za rok.

Ovšem vše je závislé na finanční pomoci jednotlivých ÚMO a Pl.kraje v příštím roce. Byli bychom rádi, kdyby se našel někdo, kdo by nám podal pomocnou ruku a my mohli uskutečnit pro naše členy s malými příjmy více aktivit, kterých by se mohli zúčastnit. Každý příspěvek je pro nás velkou pomocí, i my se snažíme vozíčkářům plnit jejich sen o společném trávení volného času mezi přáteli.

Foto: archiv Stejskalová
.

Foto: archiv Stejskalová